I AM DIFFERENT fotograaf: Jim de Sitter

I AM DIFFERENT fotograaf: Jim de Sitter

Jasper van Bladel 675
Met het platform I AM DIFFERENT wil Nikon haar fotografen inspireren en uitdagen om avontuurlijke en bijzondere foto’s te maken. Vanaf nu stellen we elke week een I AM DIFFERENT fotograaf aan je voor. Deze week is dat Jim de Sitter.

Toen triatleet Jim de Sitter ( Humbeek België) niet meer kon sporten, pakte hij de camera op en heeft deze nooit meer neergelegd. Hij blijft een sporter in hart en nieren, en richt zich daarom graag op het portretteren van atleten. Jim maakt vooral gebruik van compacte reportageflitsers in complexe opstellingen, ook wel bekend als 'strobistfotografie'. Zijn foto's zijn krachtig, spectaculair en tegelijkertijd elegant en tijdloos.

Dusty Dancing

In de fotoserie 'Dusty dancing' van Jim zien we een spectaculair beeld: een gracieuze ballerina hangt bevroren in de lucht, terwijl het stof om haar heen vliegt. Het brengt verschillende talenten bij elkaar. De technische kennis van de fotograaf en zijn beheersing van de gekozen apparatuur zijn uiteraard van enorm belang. Ook de benodigde creativiteit voor het bedenken van het concept en het danstalent van de ballerina zijn duidelijk zichtbaar.

Spin-off

'Het dusty dancing-project is eigenlijk een spin-off van een ander project waar ik al vier jaar aan werk, genaamd Sportvrouwen', vertelt de fotograaf. 'Ik was zelf triatleet, maar door medische redenen kan ik die sport niet meer beoefenen. Ik zocht een andere hobby en vond die in de fotografie. Daar ben ik me volledig op gaan richten en ik besloot om sportvrouwen te fotograferen. Daar zijn meerdere redenen voor, ten eerste zie je in een krant alleen maar voetbal en dat wil ik doorbreken. Ook zie je alleen maar mannen en dat moet anders. Tot slot vind ik vrouwen nu eenmaal mooier om naar te kijken dan mannen.' Jim begon vrouwen te fotograferen die uiteenlopende sporten beoefenen, van mountainbiken tot bergbeklimmen.

Lena

Later volgde de serie 'Dusty dancing'. Uit deze serie blijkt dat je voor een model niet altijd ver buiten de deur hoeft te zoeken. Ballerina Lena is namelijk zijn buurmeisje. Voor het project Sportvrouwen had Jim haar al eens gefotografeerd en in de zomer van 2014 besloot hij zijn nieuwe idee uit te voeren. 'Ze zei meteen ja, maar met Lena is het nog iets gevoeliger, omdat ze minderjarig is. Het is dan dus enorm belangrijk om de ouders erbij te betrekken, want dat vertrouwen is heel belangrijk.'

Portfolio

Ballerina Lena van Hout, het model in de fotoserie 'Dusty Dancing' ziet de samenwerking met Jim als een win-win situatie. 'Als ballerina kan ik goede foto's gebruiken voor mijn portfolio. Ik moet audities doen en de foto's in mijn portfolio spelen daarbij een grote rol. Natuurlijk zei ik daarom ja, toen Jim mij vroeg om model te staan. Een vergoeding staat er niet echt tegenover, al krijg ik soms wel een cadeaubon', vertelt ze lachend.

Poses

Lena vindt het erg prettig om met Jim te werken, vooral omdat hij erg duidelijk is in zijn communicatie. 'Hij is heel kritisch en dat vind ik goed, want richtlijnen zijn belangrijk. Ik heb veel vrijheid, want ik mag zelf kiezen welke poses ik wil doen, maar hij geeft bijvoorbeeld duidelijk aan dat ik mijn hoofd op een bepaalde manier moet houden. Omdat ik weet wat er verwacht wordt, weet ik ook op welk moment ik een pose moet vasthouden.

Camera: Nikon D800
Website: www.jimdesitter.be

I am different

Misschien kwam de foto van Lena je al bekend voor, dat kan kloppen. Nikon Nederland was namelijk dusdanig onder de indruk van Jims foto's, dat ze hem wilden gebruiken voor hun I am different-platform. Nikon-fotografen die bijzondere foto's maken, worden uitgenodigd om zich hierbij aan te sluiten. De foto verscheen als beeldmateriaal bij de Nikon winteractie van 2015. Jim en Lena zijn natuurlijk apetrots!

Info: www.iam-different.nl