Hulpmiddelen bij portretfotografie in natuurlijk licht

Hulpmiddelen bij portretfotografie in natuurlijk licht

Aäron Nasarany 423
Het schieten van portretten is een samenspel van verschillende factoren. Licht, camera, het model en natuurlijk de interactie tussen jou en het model. In dit artikel gaan we kijken hoe je een portret kan schieten in natuurlijk licht.

Voordeel

Aan elk voordeel hangt een nadeel. Dit geldt ook bij portretfotografie in natuurlijk licht. Bij het schieten van portretten in natuurlijk licht heb je een minimale invloed op het licht. Daarvoor zijn er gelukkig aantal handige hulpmiddelen zoals een reflectiescherm. Met een reflectiescherm kun je het licht weerkaatsen en zo op het gezicht van het model laten kaatsen. Hierdoor wordt het gezicht belicht, waardoor je een silhouet kan vermijden. Mits dat natuurlijk jouw keuze is. Naast een reflectiescherm kun je ook kiezen voor een flitser. De flits zorgt voor invullicht, waardoor je ook een silhouet kunt vermijden. Een reflectiescherm komt voor in allerlei soorten en maten. De bekendste is natuurlijk een reflectiescherm met een gouden en een zilveren oppervlakte.

Tijden

Als je portretten schiet moet je altijd rekening houden met het tijdstip. Midden op de dag zorgt voor harde schaduwen, terwijl in de ochtend en in de avond de zon dient als een natuurlijke backlight. Heb jij al een portretfoto gemaakt in natuurlijk licht? Deel jouw mooiste foto in de reacties.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron