How to: fotograferen vanuit een luchtballon

How to: fotograferen vanuit een luchtballon

Fabienne Keijzer 989
Wat is er romantischer dan een ballonvlucht bij zonsondergang? Het is ook een ideale gelegenheid om de mooiste foto’s te nemen van het landschap onder het mandje. Mocht je ooit van plan zijn om een ballonvaart te maken, houd dan deze tips in gedachten om je onvergetelijke vlucht vast te leggen.

1. Kies een goede plek

Er is een gebrek aan bewegingsruimte in het mandje van een luchtballon, dus het is belangrijk dat je een goede plek kiest als je de lucht in gaat. Het is vaak om veiligheidsredenen ook niet mogelijk om te verplaatsen tijdens de vlucht, dus maak een goede keuze. Een hoek is altijd een goede optie. Je kunt ook de piloot even vragen wat volgens hem de beste plek is om te staan.

luchtballon


2. Bereid je voor op het veranderende licht


De meeste ballonvaarten vertrekken vlak voor de zonsopkomst of zonsondergang. Een romantisch beeld. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zon. Om mensen in de luchtballon te fotograferen met weinig licht is het wenselijk een flitser mee te nemen. Je kunt ook gebruik maken van gels. Meer over het gebruik van gels lees je hier.

3. Neem een extra camera mee

Je weet nooit wat er kan gebeuren als je op een paar honderd meter hoogte in een mandje aan een ballon hangt. Het is geen overbodige luxe om een extra camera mee te nemen.

luchtballon
4. Gebruik een lange lens


Als je op grote hoogte bent heb je niet per sé een groothoeklens nodig om het hele landschap te kunnen fotograferen. Als je beschikt over een telelens is dat zeker een aanrader om te gebruiken tijdens een ballonvlucht. Je hebt dan ook altijd de mogelijkheid om in te zoomen als er op de grond iets moois voorbij komt.

5. Vergeet niet te genieten! 

Neem af en toe ook eens pauze van het fotograferen en geniet van de reis!
Fotograaf Branson Quenzer maakte deze foto’s vanuit een luchtballon die boven Bagan in Myanmar vloog.

luchtballon

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne