Hondenfotografie: Een kijkje achter de schermen

Hondenfotografie: Een kijkje achter de schermen

Senta Bemelman 874
Vrolijke snuitjes en nieuwsgierige blikken werken erg goed bij hondenfoto’s. Maar hoe ziet een dag in het leven van een hondenfotograaf eruit? Neem snel een kijkje achter de schermen.

Hondenfotografie is erg leuk omdat de beesten vaak onverwachte dingen doen of op een bijzondere manier kijken. 

Aandacht

Honden kunnen snel afgeleid zijn. Neem een piepend speeltje of een lekker snoepje mee om de aandacht te trekken. Hierdoor krijg je vaak een leuke blik van het dier.

Weinig scherptediepte

Vervaag de achtergrond voor meer focus op de hond. Door een groter diafragma (bijvoorbeeld f/1.8) te nemen krijg je een mooie onscherpe achtergrond. Oftewel: een foto met weinig scherptediepte. Omdat je op straat fotografeert, worden storende achtergrondelementen op deze manier zachter en minder opvallend in beeld gebracht.

Betrek ook het baasje

Vraag allereerst altijd toestemming voor het portretten van een hond. Stuur de foto’s ook naar de eigenaar toe omdat hij of zij waarschijnlijk veel waarde hecht aan de foto van hun viervoeter. Betrek het baasje ook soms in beeld. Fotograaf Elias Weiss Friedman doet dit bijvoorbeeld door de benen van de eigenaar in beeld te brengen. De kleding en schoenen geven vaak al veel weg over de soort persoon die bij deze hond hoort. Daardoor krijg je ook een persoonlijker beeld van de persoonlijkheid van de hond en de relatie met zijn of haar baasje.

Fotograaf Elias Weiss Friedman doet niets liever dan viervoeters fotograferen. In een video voor National Geographic laat hij zien hoe hij aan de slag gaat op straat.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Upload ook jouw mooiste hondenportret in de categorie ‘Dieren’ in  onze Gallery!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta