Hoe vind je jouw fotografieniche?

Hoe vind je jouw fotografieniche?

Senta Bemelman 1487
Veel fotografen zijn alleskunners, maar volgens Expert Photography is het beter om een niche te kiezen en jezelf volledig te ontwikkelen op dat gebied. Jij kunt een gat in de markt dichten door een niche te selecteren. Omdat je een zijtak van de fotografie neemt, ontwikkel je een specialiteit en wordt promotie gemakkelijker. Lees nu hoe jij de juiste niche kiest.

Daadwerkelijk een niche kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. De onderstaande vragen kunnen jou helpen bij die keuze.

• Welke dingen vind je leuk om te doen?
Hiermee wordt bedoeld waar je van kunt genieten. Word je gelukkig van het werken met mensen? Dan moet je geen stillevens gaan fotograferen, maar bijvoorbeeld portretten. Ben je veel te vinden in de natuur? Dan is studiofotografie waarschijnlijk niet jouw ding.

• In wat voor soort fotografie ben je goed in?
Sluit de niche waar je passie voor voelt ook aan op jouw kwaliteiten? Als je graag bruiloften fotografeert, maar dit niet jouw sterkste kant is, kun je proberen vooruitgang te boeken. Of je kunt natuurlijk ook experimenteren met andere genres en uitzoeken waar je wel in uitblinkt.

Wanneer je een bepaalde niche in gedachten hebt kun je doorgaan met de onderstaande vragen.

• Heb je nieuwe uitrusting nodig?
Kijk welke objectieven je op dit moment gebruikt en of deze ook handig zijn in een bepaalde niche. Niet in elke niche heb je nieuwe objectieven of accessoires nodig. Vanuit financieel opzicht is het handig om dit te inventariseren.

• Hoeveel verdien ik in deze niche?
Je hart kan bij stock-fotografie liggen, maar je portemonnee over het algemeen niet. Denk hier ook goed over na.

• Hoe groot is de concurrentie?
Er zijn bijvoorbeeld veel portret- en fashionfotografen, er is dus veel concurrentie en daardoor is het moeilijker binnen te treden. Je moet echt onderscheidend zijn wil je in deze groep opvallen. Als je toch een portretfotograaf wilt worden is het belangrijk om goed na te denken over je onderscheidende factor. Wil je liever minder concurrentie? Kies dan een andere niche waarin minder fotografen actief zijn. Je zou bijvoorbeeld in het Handelsregister van de KvK kunnen kijken hoeveel fotografen actief zijn bij jou in de buurt. Zo krijg je ook een goed overzicht van hoeveel fotografen er in welk genre actief zijn.

• Sluit je locatie aan op je gekozen niche?
Droom je van extreme sporten fotograferen zoals surfers, maar woon je in Nederland waar de golven allesbehalve spectaculair zijn? Dan is het moeilijk om dit te realiseren. Kies een realistische niche die je in je eigen omgeving kunt uitvoeren. Of je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar het buitenland te gaan om wél surfers te kunnen fotograferen.

Voor- en Nadelen per niche

We bespreken hier van een paar niches de voor- en nadelen.

Stock-fotografie
Voordelen: De fotograaf heeft een grote zelfstandigheid. Daarnaast kan een foto meerdere malen verkocht worden.
Nadelen: De hoge productie, je hebt veel foto’s nodig om geld te verdienen. Bovendien kun je weinig creativiteit toepassen, omdat foto’s vaak cliche-achtig zijn vanwege de verkoopwaarde.

Bruiloftfotografie
Voordelen: Bruiloftfotografie betaalt goed. Je bent net als bij stock-fotografie zelfstandig als fotograaf. Een ander voordeel is dat je creatief kunt zijn.
Nadelen: De werkdruk is hoog, omdat je belangrijke momenten kunt missen. Je hebt ook een goede uitrusting nodig, wat prijzig kan zijn. Je moet ook nadenken over het inhuren van een assistent. Daarnaast kan je persoonlijke stijl niet aansluiten op die van het bruidspaar, of de verzoeken die zij hebben, dat kan soms lastig zijn. En de foto’s hebben vaak flinke nabewerking nodig, wat ook weer tijd kost.

Portretfotografie
Voordelen: De markt is groter en je ontmoet daardoor meer mensen. Portretfoto’s maken kan erg leuk en inspirerend zijn.
Nadelen: Je hebt veel concurrenten, waardoor je echt moet opvallen om opdrachten binnen te halen.

Landschapsfotografie
Voordelen: Deze vorm van fotografie kan, net als portretfotografie, een fijne ervaring zijn. Daarnaast is het een unieke manier om een land te verkennen. Het kan ook rustgevend zijn.
Nadelen: Je moet kunnen plannen, en een flinke dosis geduld en doorzettingsvermogen hebben.

De lijst met niches (en sub-niches) is erg lang. Bekijk de volledige lijst op de website van  Expert Photography.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta