Hoe ontwikkel je een fotografie-workflow?

Hoe ontwikkel je een fotografie-workflow?

Senta Bemelman 504
Fotografie is niet alleen een paar foto’s kieken. Er komt veel meer kijken bij het vak waardoor het proces soms chaotisch kan verlopen. Leer hoe je een workflow ontwikkelt.

In de fotografiewereld krijg je met veel nevenactiviteiten, zoals voorbereiding en nabewerking te maken. Doordat je met zoveel dingen tegelijk bezig bent, kun je belangrijke zaken over het hoofd zien.

Structuur

Probeer een structuur te ontwikkelen voor fotoshoots of foto-avondturen. Wanneer je een nieuwe klus hebt of een idee wil uitwerken, krijg je eerst te maken met de voorbereiding. Dit is een belangrijk onderdeel van het fotografieproces. Deel de opdracht eerst in drie onderdelen: voor, tijdens en na de fotoshoot.

Voor de fotoshoot

Dit is de volgende stap in de voorbereiding. Schrijf op wat voor soort fotoshoot het is, welke locatie je kiest en op welk tijdstip je wil fotograferen. Let daarbij op of je buiten of binnen fotografeert. Voor een studiofotoshoot maakt de stand van de zon namelijk niet uit omdat je met kunstmatig licht werkt. Wil je een mooie landschapsfoto maken? Dan is de stand van de zon en het natuurlijke licht zeer belangrijk. Dan wil je bijvoorbeeld liever het blauwe uur in de ochtend op pad gaan.

Bekijk ook tijdens het voorbereiden welke apparatuur je nodig hebt. Je hebt niet altijd alle fotografie accessoires die je bezit nodig. Wees kritisch. Hoe uitgebreider je planning is, hoe minder zorgen je tijdens het fotograferen hebt.

Tijdens het fotograferen

Maak eerst een paar testfoto’s om de belichting onder de knie te krijgen. Je kunt ook met jezelf afspreken om diversiteit in je foto’s te krijgen door verschillende soorten standpunten af te wisselen. Je kan bijvoorbeeld iedere 20 foto’s op een andere plek gaan staan. Je kunt er ook voor kiezen om medium- of totaalshots af te wisselen met close-ups. Stel van tevoren eventueel ook een lijstje op met soorten shots of technieken die je wil toepassen en houd deze in de buurt tijdens het fotograferen. Op deze manier ontbreken geen belangrijke foto’s.

Na het fotograferen

Bouw je foto op in de nabewerking. Niet iedere foto heeft dezelfde hoeveelheid nabewerking nodig. Werk in lagen en zorg dat je met een bepaald onderdeel, zoals de belichting, begint. Ga eerst aan de slag met de curves-tool of exposure-optie en kijk hoeveel je de belichting aan moet passen. Bij stap twee kun je de kleurcorrecties doorvoeren. Zorg dat je de kleuren zoals gewenst krijgt. Je kunt de stappen die je toevoegt zelf zo uitgebreid maken als je wilt. Ontwikkel een routine waar jij je prettig bij voelt. Je kunt ook kiezen voor een basis stappenplan die je bij foto’s gebruikt en vervolgens nog specifiek aanpast. Wanneer je met een basis werkt, schep je een overzicht voor jezelf en maak je de nabewerking en Photoshop-mogelijkheden minder chaotisch.

Hoe ziet jouw fotografie-workflow eruit? 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta