Hoe ontwikkel je een eigen stijl?

Hoe ontwikkel je een eigen stijl?

Nadja Geskus 585
Steeds meer mensen gaan fotograferen. Maar hoe spring je nou uit tussen al die andere fotografen? Belangrijk is dat mensen je gaan herkennen aan jouw stijl. Maar hoe creëer je die nou? Wij geven je wat tips!

Eigen stijl

Een eigen stijl wil eigenlijk zeggen dat de foto’s die jij maakt, alleen door jou kunnen zijn gemaakt. Een foto waarvan anderen herkennen dat het jouw werk is. Herkenbaar dus! Dat kan komen door een hele hoop verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld eens aan licht en kleur, maar ook compositie of de nabewerking. Iets wat jou differentieert van anderen. Een eigen stijl is niet alleen iets voor ervaren fotografen, je kunt deze ook prima ontwikkelen als je net begint!

Creëren

Het belangrijkste is natuurlijk veel fotograferen! Kijk wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Dat maakt jouw foto’s bijzonder. Jouw keuzes en niet wat de klant wilt. Het maakt niet uit als je dingen maakt tijdens het uitproberen die niet zijn gelukt. Een eigen stijl creëren kost nou eenmaal tijd en inzet. Handig is wel om in dit proces geen geld te vragen voor je werk, want dan krijg je meer ruimte om dingen uit te proberen.

Hoe ontwikkel je een eigen stijl?

Anderen

Iets wat je niet moet doen is kijken naar andere fotografen. Hoe meer je kijkt naar andermans werk, hoe meer je gaat kopiëren en dat is nou net niet de bedoeling! Je wilt je eigen werk maken. Zorg dus dat je je afsluit van anderen en je eigen smaak gaat voortzetten in je foto’s. Natuurlijk kun je inspiratie opdoen, maar probeer je er niet teveel aan vast te klemmen.

Oefening

Wat een handige oefening is om te kijken wat nou precies je smaak is, is een aantal foto’s verzamelen die jij echt heel erg mooi vindt. Ga kijken wat er in deze foto’s overeen komt. Wat maakt nou dat jij deze foto’s mooi vindt? Probeer dat mee te nemen in je eigen foto’s.

Onbewust

Soms heb je onbewust al een eigen stijl. Vraag eens aan anderen wat zij kenmerkend vinden voor jouw werk, of ze een patroon zien. Probeer dat door te zetten en te vergroten. Want dat kenmerkende, dat is wat jou gaat onderscheiden van anderen!

Hoe ontwikkel je een eigen stijl?

Foto’s gemaakt door Frédéric MONIN

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja