Hoe maak je een scherpe groepsfoto?

Hoe maak je een scherpe groepsfoto?

Nadja Geskus 2633
De meeste fotografen kennen het probleem wel. Je bent fijn met familie of vrienden en je wilt een groepsfoto maken. Maar je hebt altijd het probleem dat sommige mensen scherp op de foto staan en anderen weer niet. Hoe krijg je het nou voor elkaar dat je een scherpe groepsfoto kunt maken? Wij geven je een aantal tips!

Zelfde afstand

Het klinkt natuurlijk simpel, maar dat is het eigenlijk ook. Als je een groot diafragma (klein getal) gebruikt, dan is het simpelste wat je kunt doen; iedereen op dezelfde afstand van de camera zetten. Je stelt op één punt scherp en iedereen staat dan op hetzelfde punt.

Hoe maak je een scherpe groepsfoto?

Klein diafragma

De andere oplossing is natuurlijk om een kleiner diafragma (groot getal) te gebruiken om een scherpe groepsfoto te krijgen. Want als je met een grote groep bent, is het natuurlijk gek als iedereen op een rij gaat staan. Zo zorg je ervoor dat een groter gebied op de foto scherp wordt. In dat geval maakt het niet uit als iemand dichterbij de camera staat. Je moet alleen niet gaan overdrijven natuurlijk!

Hoe maak je een scherpe groepsfoto?

Scherpstelpunt

Belangrijk is ook het punt waar je op scherpstelt. Als jij een groep met mensen op de foto wilt krijgen, kun je het beste scherpstellen op de middelste persoon. Zeker als je meerdere rijen mensen hebt, kun je het beste op de middelste scherpstellen. Zo blijft je foto optisch het meest scherp.

Hoe maak je een scherpe groepsfoto?

Foto's gemaakt door Petruzzo Photography

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja