Leren: een zelfportret maken

Hoe maak je een goed zelfportret?

Robin Rhijnsburger 958
Een goed zelfportret maken klinkt makkelijker dan dat het is. Als fotograaf kun je namelijk niet door de zoeker kijken of je zelfportret scherp wordt en of de compositie goed is. Wij hebben een aantal tips voor je dat het maken van een zelfportret makkelijker maakt.

Gebruik de timer op je camera

Bijna iedere camera beschikt tegenwoordig over een timer. Wanneer je je camera op een statief plaatst en je de timer op 5-10 seconden instelt, heb je de tijd om goed voor de lens te gaan staan. Je moet wel iedere keer als je een foto wil maken op de knop op de camera drukken.

Foto: Senna Tamminga

Draadontspanner of afstandsbediening

Een draadontspanner of afstandsbediening is handig te gebruiken wanneer je een zelfportret maakt. In tegenstelling tot het gebruik van de timer, hoef je met een afstandsbediening de sluiterknop van je camera niet in te drukken. Je hoeft dus ook niet iedere keer heen en weer te lopen.

Lees ook: Leren: draadontspanner of timer gebruiken

Wees creatief

Creativiteit is een belangrijk aspect bij iedere tak van fotografie. Ook bij het maken van een zelfportret is het leuk als je op een originele manier te werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van producten die iets toevoegen aan jouw portret. Ook kun je op een originele manier te werk gaan qua achtergrond en belichting.

Foto: Pjotr Schelling