Hoe je van zelfportretten een betere fotograaf wordt

Hoe je van zelfportretten een betere fotograaf wordt

Nadja Geskus 872
Hoewel we leven in een wereld waar iedereen bijna alleen maar selfies maakt, heeft het daadwerkelijk zin om als fotograaf zelfportretten te maken. Het helpt je om een betere fotograaf te worden. Hoe? Wij vertellen je waarom!

Zelfportretten maken is niet de meest gemakkelijke tak van fotografie. Buiten dat is er dan ook nog het feit dat we ons eigen werk vaak het meest kritisch beoordelen. Maar dat sluit niet uit dat het niet een fantastisch proces is en je er veel zelfvoldoening uit kunt halen.

Hoewel je tegenwoordig via social media gemakkelijk een model kunt regelen, en veel fotografen vaak vrienden of familie als model nemen, heb je soms toch alsnog geen model. Een handige oplossing is dan het maken van een zelfportret en als je dit goed oefent, kan het zelfs een goede toevoeging zijn aan je beeld.

Hoe je van zelfportretten een betere fotograaf wordt

Het maken van zelfportretten

Bij het maken van een zelfportret, is het een heel karwei om scherp te stellen. Je kunt namelijk bij het maken van een foto geen autofocus gebruiken. Wat er veelal wordt gedaan is een object neerzetten op de plaats waar jij wilt gaan staan. Hier stel je op scherp. Daarna wissel je van plaats met het object en maakt een foto. Dit betekent wel dat je weinig bewegingsruimte hebt om te poseren, maar dat leert je des te beter hoe je verschillende poses en uitdrukkingen kunt gebruiken op één plaats. Is de foto toch niet scherp? Dat wil niet per se zeggen dat de foto dan mislukt is. Soms kan het juist veel toevoegen aan de sfeer van een beeld.

Licht

Als je bezig bent met het maken van een zelfportret, ga je vaak goed kijken naar wat er allemaal precies gebeurt binnen het frame. Licht speelt daar natuurlijk een grote rol in en hoe meer je bezig bent hiermee, hoe sneller je door hebt of het is wat je zoekt. Zo vult een licht dat van boven komt de donkere kringen onder je ogen op, maar als je meer licht in de ogen zelf wilt hebben, zal je toch echt je licht wat lager moeten plaatsen, dit vult namelijk de oogkassen op. Zeker bij het fotograferen wat de wat oudere huid zal dit goed zichtbaar zijn en zal je er sneller achter komen wat precies het effect is wat je zoekt. Je leert optimaal gebruik maken van je tools bij het maken van een zelfportret.

Aanwijzingen geven aan je model tijdens een shoot is van groot belang. En hoe sneller je een goed zelfportret kunt maken, hoe beter je een model goed aan kunt sturen. Je weet immers precies waar je op moet letten en welke kleine aanpassingen je nodig hebt om dat perfecte beeld te maken!

Hoe je van zelfportretten een betere fotograaf wordt

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja