Hoe herkenbaar is jouw werk als fotograaf?

Hoe herkenbaar is jouw werk als fotograaf?

Senta Bemelman 363
Een eigen stijl of signatuur hebben is erg belangrijk. Maar hoe herkenbaar is jouw werk eigenlijk?

Het werk van bekende kunstenaars zoals Vincent van Gogh of Pablo Picasso herken je vaak in een oogwenk. Maar ditzelfde principe geldt ook voor fotografen. Dit uit zich in bepaalde onderwerpen of genres die worden gebruikt. Maar er zijn meer manieren waarop je een fotograaf herkent. Gebruik deze manieren ook bij het ontwikkelen van je eigen stijl. Zo herkennen mensen jouw werk van mijlenver!

Indicatie

Vraag jezelf allereerst af hoe je jouw stijl omschrijft. Waar wil je op focussen in jouw foto’s en hoe komt je persoonlijkheid terug in gemaakt werk? Vervolgens ga je door het archief heen en probeer je vaker terugkomende elementen te herkennen. Hierdoor leer je meer over je eigen stijl.  Maak je bijvoorbeeld veel zwart-witfoto’s? Of schiet je veel portretten vanuit een bepaald standpunt? Schrijf dit op.

Compositie

Er zijn talloze elementen waaraan je een fotograaf kan herkennen. Een van die zaken is de compositie. Gebruik je bijvoorbeeld vaak een compositie, dan is dit een kenmerk van jou als fotograaf.

Scherptediepte

Ook aan het gebruik van scherptediepte kun je een fotograaf herkennen. Hierbij kun je denken aan een onscherpe achtergrond of een verdeelde focus op zowel de voor- als achtergrond.

Genre

Ook het genre waarbinnen je fotografeert kan een kenmerk zijn. Wanneer jij je specialiseert in landschapsfotografie, dan zal het merendeel van je portfolio uit landschapsfoto’s bestaan.

Onderwerp

Sommige fotografen houden een tijd lang zich bezig met één onderwerp. Zoals bijvoorbeeld paddenstoelen of bloemen. Het onderwerp kan op dezelfde manier als het genre aan een fotograaf worden gelinkt.

Lichtgebruik

Als studiofotograaf kun je bij een bepaalde lichtopzet zweren. Of je kunt voor een rijk schaduwspel kiezen tijdens het fotograferen in de natuur. Licht is een ander element waaraan je de fotograaf kunt herkennen. Neem bijvoorbeeld het gebruik van Rembrandtlicht.

Nabewerking

Voegt een fotograaf één bepaald nabewerkingstrucje telkens toe. Dan herken je direct dat dit het werk van dezelfde fotograaf is. Een sterke HDR is daar een voorbeeld van.

Let eens op bij het werk van fotografen zoals Steve Mccury welke kenmerken kun jij uit zijn werk halen? En wat zijn herkenbare punten in jouw eigen werk?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta