ND-filter in gebruik

Hoe gebruik je een ND-filter?

Fokelien Broekstra 3986
We hebben het al regelmatig gehad over het gebruik van het ND-filter en wat de verschillende mogelijkheden zijn van het filter. In deze tutorial leer je hoe het filter werkt en wat je mist als je het filter niet gebruikt.

Bewegend water verzachten

Of je de zee, een waterval of waterstroompje fotografeert, overdag kan het lastig zijn om dit water te verzachten, omdat je overdag niet met een extreem lange sluitertijd kan fotograferen. Met een ND-filter kan dit wel. Je kunt het filter vergelijken met een zonnebril die wij opzetten als de zon vel is. Het filter zorgt ervoor dat de camera de omgeving donkerder ziet waardoor je met een langere sluitertijd kunt gaan werken.

Verschillende stops

Je kunt de ND-filters in verschillende stops krijgen. Met de een kun je de sluitertijd veel langer maken dan met de ander. Doug McKinlay laat de verschillende stops zien en legt uit wat voor resultaat je ermee kunt bereiken.

Grijsverloopfilter

Daarnaast heb je de grijsverloopfilters. Hierbij is het ene deel doorzichtig en met een verloop wordt de dekking steeds donkerder. Hierdoor kun je het ene deel van de foto volledig belichten terwijl het andere deel juist wat minder belicht wordt. Hierdoor voorkom je overbelichte delen.

Tutorial

In de tutorial legt Doug McKinlay uit hoe je te werk gaat als je met een ND-filter gaat werken. Dat je de camera het beste op een statief kan plaatsen en welke instellingen je moet gebruiken en hoe je dit kan berekenen. Bekijk hier de duidelijke uitleg!


 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien