Hoe fotografeer je een walvis

Hoe fotografeer je een walvis

Nadja Geskus 657
Het zijn prachtige dieren; walvissen. Het is al een bijzonder moment als je een walvis kunt spotten, maar hoe fotografeer je deze gigantische dieren nu eigenlijk? Wij hebben een paar tips voor je opgesteld, zodat je de prachtigste foto’s kunt maken als je er één vindt.

Walvis

Walvisachtigen zijn zoogdieren. Ze zijn warmbloedig, hebben melkklieren om hun jongen te voeden, hebben een hart met vier kamers en, geloof het of niet, ze hebben haar op hun lichaam. Net als alle andere zoogdieren, hebben walvissen zuurstof nodig om te kunnen overleven. Ze gaan daarom naar het oppervlak om te ademen, of om uit te ademen, voordat ze weer onderduiken. In feite is dat ook de achilleshiel van een walvis, gezien jagers daardoor de beesten al op grote afstand kunnen spotten. Er zijn ongeveer 78 verschillende soorten walvissen.

Hoe fotografeer je een walvis

Tijd en plaats

Het spotten van walvissen is lastig, dus je moet een klein beetje geluk hebben als je ze gaat zoeken. Maar het weten van de juiste tijd en plaats zal je kansen natuurlijk wel verbeteren! Bultrugwalvissen zijn bijvoorbeeld het meest actief tijdens de wintermaanden in onder andere Hawaii. Tijdens de lente- en zomermaanden heb je meer kans om ze te vinden bij New England, Nova Scotia, Newfoundland en Alaska. Tijdens de lente heb je ook een grote kans om de grijze walvis migratie te zien bij de westkust van Noord-Amerika. Wil je liever een orka spotten, dan moet je tijdens de lenten tot de late herfst naar de Pacific Northwest gaan. Hier zwemt dan veel zalm, een prachtig moment om de orka op jacht te zien. Er zijn natuurlijk nog veel meer andere plaatsen in de wereld waar je walvissen kunt spotten, dus als je echt walvissen wilt spotten, moet je je daar wat meer in verdiepen.

Hoe fotografeer je een walvis

Boot

Als je een walvis wilt gaan spotten, dan zal je ongetwijfeld gebruik moeten maken van een boot. De meeste ‘Whale Watching’ bedrijven maken gebruik van boten variërend van groot tot klein. Probeer een bedrijf te vinden die gebruik maakt van een zodiac. Deze boten zijn sneller en vaak minder druk.

Apparatuur

Het slimste is om gebruik te maken van zoomlenzen. Walvissen zijn groot en kunnen daardoor in korte tijd al bij je zijn. Fotograferen met een vaste lens is minder handig dan een zoomlens. Ook kan een groothoeklens van pas komen. Zo krijg je meer op de foto. Beeldstabilisatie en een statief heeft niet zo veel zin. Je dobbert immers op een oceaan. Zet je sluitertijd gewoon snel genoeg om de acties te bevriezen. Zorg dat je een snelle burst hebt ingesteld en het focuspunt in het midden ligt, met omliggende hulppunten. Je wilt natuurlijk niet dat je foto straks onscherp is. Zorg dat je je camera-instellingen klaar hebt en wacht tot het juiste moment. Het heeft wat oefening nodig, maar je wordt vanzelf beter!

Hoe fotografeer je een walvis

Foto’s gemaakt door Christopher Swann

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja