Hoe en wanneer gebruik je een tilt-shift lens?

Hoe en wanneer gebruik je een tilt-shift lens?

Robin Rhijnsburger 1232
Een tilt-shift lens wordt vaak gebruikt bij productfotografie, omdat je de focus kunt leggen op meerdere items in één shot. Tilt-shift lenzen kunnen ook zorgen voor een leuk miniatuur effect, wanneer je een groot gedeelte van de foto blurred. In de video van LensProToGo wordt uitgelegd hoe je een tilt-shift lens gebruikt.

LensProToGo

Hoe werkt tilt?

Tilt betekent kantelen. Je lens kantelt zich ten opzichte van de camera. Wanneer je een normale lens gebruikt, moet je zelf kiezen op welk onderwerp je scherpstelt wanneer je een foto maakt. Wanneer je de tilt-knop op een tilt-shift lens gebruikt, kan je op twee onderwerpen (die op verschillende afstanden van elkaar staan) scherpstellen. Je creëert op deze manier veel meer scherptediepte.

Hoe werkt shift?

Shift betekent schuiven. Je lens schuift ten opzichte van de camera. Het shift-effect is goed te zien in onderstaande afbeelding. Het zorgt ervoor dat je perspectief niet verandert en de lijnen van (bijvoorbeeld) een gebouw evenredig blijven.

Tips voor het gebruik van een tilt-shift lens

- De knoppen rond de lens kunnen aangepast worden voor tilt en shift. Het zijn aanpassings- of vergrendelknoppen. Op de tilt-knoppen staat een ‘T’ en op de shift-knoppen staat een ‘S’.
- Na het maken van een aanpassing zullen de kleinere knoppen de lens vergrendelen. Wanneer dit gebeurt, moet je dus niet aan de aanpassingsknoppen draaien!
- De ontgrendelingshendel kan vaak gevonden worden in de buurt van de body van de camera. Hiermee kun je de richting van de tilt of shift veranderen.

Prijs

Tilt-shift lenzen zijn redelijk prijzig. Ze zijn verkrijgbaar vanaf €750,-. Je kunt ook eerst aan de slag met een Lensbaby voordat je een dure tilt-shift lens aanschaft.

Wil je meer handige video's van LensProToGo bekijken? Check hier hun YouTubekanaal.