Hoe en waarom je de mirror lock-up modus moet gebruiken

Hoe en waarom je de mirror lock-up modus moet gebruiken

Nadja Geskus 508
Je hebt een DSLR met een hoge resolutie en een haarscherpe lens, maar hoe krijg je nou de maximale scherpte in je foto’s? In deze video wordt uitgelegd hoe en waarom je de mirror lock-up modus moet gebruiken. De modus waarbij je spiegel opengeklapt kan worden, waardoor er meer licht valt op de sensor voor een lager ruisniveau.

Technologie

De mirror lock-up modus is zeker iets voor jou als je veel bezig bent met landschapsfotografie. Normaal gesproken wordt het meerendeel van het licht weerkaatst naar de optische zoeker en een klein deel via een subspiegel naar de AF-module onderin de camera. Bij de vast gemonteerde spiegel gaat 70 procent van het licht direct door naar de beeldsensor, terwijl 30 procent naar boven weerkaatst wordt naar een AF-module voor fasedetectie-af. Sommigen beschouwen de beweging van mechanische verbindingen van de camera als een noodzakelijk, onvermijdelijk kwaad in het maken van een foto. Echter, is het nu mogelijk om de beweging te elimineren, waardoor je dus een nog scherper beeld kunt maken.

Mirror lock-up modus

Bij de mirror lock-up modus wordt de spiegel geblokkeerd, voordat de blootstelling plaatsvindt. Maar waarom en hoe moet je deze mirror lock-up modus nou eigenlijk gebruiken? In deze handige video van SLR Lounge wordt alles duidelijk uitgelegd. Een must see voor landschapsfotografen!

 

 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja