Hoe de nabewerking de foto beter maakt

Simone Swinkels 826
Sommige fotografen vinden dat nabewerking onzin is voor de foto en dat de foto op zich gewoon mooi moet zijn. Ze hebben natuurlijk gelijk op het gebied van dat op het eerste gezicht je foto gewoon goed moet zijn. Maar wat als je met behulp van nabewerking de foto nog beter kan maken?

Van donker naar licht

Stel je voor, je staat in een kamer waar je een bruid moet fotograferen. Zij is zich aan het klaar maken voor de grote dag. De ruimte is behoorlijk donker, maar met de flitser maak je de foto niet mooier. Dan is het fijn om je ISO wat minder hoog te zetten en vervolgens in de nabewerking de foto wat lichter maken.

Somber weertje

Soms sta je gewoon in een benarde situatie. Een ander voorbeeld is dat je een familie moet gaan fotograferen in het bos, maar het weer zit je niet mee. Het ziet er allemaal wat sombertjes uit. Als je dan een bepaald soort effect kan creëren dat het niet zo somber meer is als het er uit ziet, is dat natuurlijk heel erg mooi meegenomen. Klant blij, jij blij.

Eigen stijl

Ook kan je jouw eigen stijl creëren. Natuurlijk kan je deze ook krijgen door op een andere manier te fotograferen als de rest, maar de nabewerking heeft een veel groter effect. Je creëert je eigen stijl en bent dus consistent in wat voor bewerkte beelden je kan geven. Het wordt een serie in plaats van één plaatje met zon en de ander wat meer bewolkt. Dezelfde gloed afgeven over één foto is heel erg fijn.

Fantasie

Je hebt klanten die willen dat een foto surrealistisch gaat ogen. Het kan niet anders dan dat nabewerking aan de pas komt. Hier heb je wel de nodige photoshopskills voor nodig, maar het eindresultaat kan heel erg bijzonder en uniek zijn. 

Onbewerkt

Natuurlijk zijn er ook foto’s die mooi zijn onbewerkt. Deze foto’s doen echt niet onder, maar om nou nooit een foto te bewerken, zou zonde zijn.

afbeelding van Simone Swinkels

Simone Swinkels | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Simone