Hoe bouw je een persoonlijk fotografiemerk op?

Hoe bouw je een persoonlijk fotografiemerk op?

Senta Bemelman 297
Wanneer jij je als fotograaf op professioneel gebied wil ontwikkelen, kan het handig zijn om een persoonlijk fotografiemerk op te bouwen. Maar hoe doe je dit precies?

Een fotografiemerk is een manier om jezelf als fotograaf aan de wereld te presenteren. Zie het als jouw eigen fotografiebedrijfje. Zelfstandig haal je opdrachten binnen en druppelen de eerste vaste klanten binnen.

Dit klinkt erg mooi, maar hoe zet je de eerste stap? Begin bijvoorbeeld door je af te vragen waar je bekend om wil staan. Maak je bijvoorbeeld graag portretfoto’s, dan kun je mogelijk jezelf als portretfotograaf presenteren. Sta ook stil met wat je precies wil doen. Wil je met bedrijven samenwerken? Of uiteindelijk een eigen studio hebben en een klantenbestand aanleggen? Pak een vel papier en beantwoord vragen zoals:

  • Wat wil ik met een fotografiemerk bereiken?
  • Met wie wil ik werken als ik een fotografiemerk heb opgezet?
  • Welke tak van de fotografie spreekt mij aan of ben ik goed in?
  • Hoe wil ik dat anderen mijn fotografiemerk ervaren?

Website

Een website of blogpagina kan jouw fotografiemerk opvallend maken. Hier komen mensen voor informatie en een snel beeld van wat jij als fotograaf kunt. Zorg dat de voorpagina visueel aantrekkelijk is. Plaats je mooiste foto’s en maak je pagina overzichtelijk met duidelijke categorieën. Laat ook je contactgegevens goed terugkomen op je pagina. Bekijk in de onderstaande video hoe je een fotografiemerk precies opbouwt.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta