Hoe bepaal jij de vraagprijs als fotograaf

Hoe bepaal jij de vraagprijs als fotograaf

Senta Bemelman 825
Als je professionele stappen in de fotografie wil zetten, kun je beginnen met de verkoop van jouw werk. Maar dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. Hoe bepaal je bijvoorbeeld de prijs van je foto’s?

Met fotografie jouw brood verdienen is vooral in het begin lastig. Een prijsindicatie voor jouw fotografiediensten is lastig in te schatten als je nog weinig ervaring hebt als professionele fotograaf. Je gaat al snel een lager bedrag vragen omdat je niet direct te hoog wil grijpen.

Totaalpakket

Je kunt kiezen voor een totaalprijs. Hierbij bereken je de totale waarde van de fotoshoot en eventueel ook de nabewerking van beeld. Bereken eerst hoeveel geld je zelf kwijt bent voor een fotoshoot zoals benzine- of treinkosten. Maak vervolgens een overzicht van hoeveel uren je denkt te besteden aan het fotograferen en bewerken van foto’s.

Stel een minimale uurprijs met jezelf af. Deel vervolgens de kosten door jouw uurloon en kijk hoeveel uren het kost om de kosten eruit te halen. Is de prijs en het aantal uren niet in verhouding, dan kun je een hogere uurprijs overwegen.

Tel de uren bij elkaar op en bied dit als totaalprijs aan een geïnteresseerde klant. Dit is handig voor klanten omdat zij gelijk het eindbedrag zien. s

Prijs per uur

Hiervoor kun je bijvoorbeeld in het begin het minimumloon nemen. Let net als bij het totaalpakket op de eigen gemaakte kosten en de nabewerking. Je kunt het bewerken van foto’s eventueel ook apart rekenen. Een prijs per uur is handig omdat het minder overdonderend overkomt dan een totaalpakket.

Lees hier nog meer tips over het bepalen van de prijs.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta