Hoe beoordeel je een lens?

Hoe beoordeel je een lens?

Senta Bemelman 617
Vooral als beginnend fotograaf kan het kiezen van een nieuwe lens lastig zijn. Waar let je op en hoe beoordeel je de kwaliteit ervan? Lees het snel!

De aanschaf van je allereerste camera is een belangrijk moment voor iedere fotograaf. Het prachtige fototoestel wordt kant en klaar geleverd zodat jij na het opladen van de accu direct aan de slag kan. Op gegeven moment kun je toe zijn aan de volgende stap en daarbij ook een nieuwe lens. Hoewel er niks mis is met de kitlens die standaard bij je camera wordt geleverd, kan een nieuwe lens toch handig zijn. Lenzen, ook wel objectieven genoemd, nemen het licht anders op door bijvoorbeeld een andere brandpuntafstand, snelheid en een ander diafragmabereik. Bij het diafragmabereik geldt: hoe kleiner het getal, hoe meer licht de lens doorlaat. Hierdoor kun je betere bekehfoto's maken en functioneert de lens vaak beter bij weinig licht. Uiteraard zijn er veel verschillen tussen lenzen, zoals er ook veel verschillen zijn tussen camerasensors en bodies.

Prime-of zoomlens

De eerste keuze die je maakt, bij het kiezen van een nieuwe lens betreft het zoombereik. Wil je een lens waarmee je kunt zoomen? Of wil je juist jezelf uitdagen en een lens met vaste brandpuntafstand (primelens) uitproberen? Kies welk soort lens bij je past. Primelenzen leveren vaak een betere kwaliteit foto’s op omdat deze minder bewegende onderdelen hebben. Maar ook aan een zoomlens zitten voordelen verbonden. Wanneer je bijvoorbeeld een onderwerp hebt, waarbij je niet dicht in de buurt kan staan zoals bij het fotograferen van wilde dieren.

Huren of lenen

Twijfel je wat voor lens je wil aanschaffen? Vraag aan je fotografiemaatje of zij een lens hebben die je mag uittesten. Let op dat deze wel op je eigen camera past. Of vraag hem of haar tijdens jullie fotografie-uitje of jullie even van camera kunnen wisselen. Maak met de andere lens zowel close-ups, medium- en totaalshots. Test ook het maximumbereik van het diafragma en hoe snel de lens scherpstelt. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken hoe de lens functioneert bij veel en weinig licht. Probeer plaatsen op te zoeken waar fel zonlicht komt en kijk ook naar schaduwplekken of kies een donkere ruimte om te zien hoe de lens bij weinig licht presteert.Je kunt ook zelf een aantal opties online opzoeken en een lens huren.

Video

In de onderstaande video zie je nog meer handige tips over het beoordelen van je lens en zie je hanige praktische voorbeelden!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Vind je het moeilijk om deze Engelstalige video te bekijken? In dit artikel wordt ook uitgelegd waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe lens.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta