Histogram: op rechts belichten

Histogram: op rechts belichten

Nadja Geskus 851
We leggen je uit wat het histogram op rechts belichten precies inhoudt en wat de effecten hiervan zijn. Zo kun jij straks ook prachtige foto’s maken in bijvoorbeeld de sneeuw!

Histogram

Een histogram is een grafische weergave van de toonwaarden van je beeld. Het laat dus de hoeveelheid tonen zien van een bepaalde helderheid in een schaal van zwart (0% helderheid) tot wit (100% helderheid). De donkere tonen zie je aan de linkerkant van het histogram. Hoe verder je naar rechts gaat, hoe lichter de tonen worden. Het middelste gedeelte van een histogram geeft de middentonen weer. De verticale as van een histogram laat zien hoeveel tonen er van een bepaalde helderheid aanwezig zijn in je foto.

Histogram – op rechts belichten

Histogram – op rechts belichten

Verdeling

In het donkere gedeelte van je histogram zit eigenlijk vrij weinig informatie. In het lichte gedeelte daarentegen, zit juist heel veel informatie. Dat houdt in dat het histogram eigenlijk niet evenredig verdeeld is. In feite betekent dit dat je, als je op rechts belicht, meer informatie in je foto hebt zitten. Daardoor overbelicht je vaak net een klein beetje. Dit resulteert wel in een vlak en overbelicht beeld en zo wil je je beeld natuurlijk niet hebben! In de RAW-converter kun je dit weer wat donkerder maken waardoor je beeld er weer uit komt te zien zoals jij het bedoelt hebt. Let wel op dat je je histogram niet te veel naar rechts schuift. Als je dit doet krijg je teveel uitgebeten hooglichten, die je niet meer kunt recht trekken. Zorg daarom dat het histogram net los blijft van de rechter zijkant.

Histogram – op rechts belichten

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja