Het verschil tussen Photoshop en Lightroom

Het verschil tussen Photoshop en Lightroom

Redactie 2636
Adobe Photoshop en Adobe Lightroom zijn twee programma’s waar je foto’s in kunt bewerken. Ze hebben veel overeenkomsten en worden beide op grote schaal gebruikt, maar wat is nou precies het verschil tussen de twee programma’s? Beide hebben ze een totaal ander doel, wij vertellen je meer, zodat je een keuze kunt maken welk programma jij precies nodig hebt.

Veel fotografen gebruiken óf Photoshop óf Lightroom. Toch hebben beide programma’s een geheel andere functie en weten veel niet precies wat nou eigenlijk het verschil is.

Overeenkomsten

Beide programma’s maken het mogelijk om je beelden te bewerken. Hoe ze dat precies doen en hoe je gebruik kunt maken van het programma is wél anders. Maar als je gewoon weg je beelden wilt bewerken, dan kun je gebruik maken van zowel Photoshop als Lightroom.

Ook kun je zowel in Photoshop als in Lightroom verschillende bestandstypen openen als JPG, PNG, TIFF en natuurlijk RAW. RAW bestanden kun je ook in beide programma’s aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de verzadiging, contrast, helderheid, scherpte en het corrigeren van lensvervormingen. Ook bevatten zij editing en manipulatie tools en kun je bijvoorbeeld foto’s croppen, curves aanpassen en filters toevoegen. Beide bestanden hebben ook een geschiedenis, waardoor het mogelijk wordt om een paar stappen terug te gaan in je bewerking.

Omgaan met bestanden

Lightroom gaat anders om met bestanden dan Photoshop. Het bewerkt de foto’s namelijk niet, maar de bewerkingen slaat hij op in de Catalogus. Hierin staan de instructies van hoe jouw foto verwerkt zou moeten worden. In feite onthoudt het programma dus wat voor bewerking jij wilt toepassen, maar houdt ook het originele bestand, zodat deze intact blijft. Je kunt dus steeds weer opnieuw dezelfde foto bewerken, zonder dat het origineel verloren gaat. Je kunt de bewerking vervolgens exporteren. Photoshop gaat daar heel anders mee om. Hierbij bewerk je daadwerkelijk het oorspronkelijke bestand. Je kunt deze wel ergens opnieuw opslaan, zodat je het oude bestand ook houdt. Bang dat Lightroom hierdoor gigantische ruimtes op jouw computer in beslag neemt? Dat hoeft niet. De Catalogus neemt namelijk maar een paar honderd megabytes op je harde schijf in beslag. Zelfs als je een paar duizend foto’s in Lightroom wilt bewerken. Bij het bewerken van je beelden in Photoshop, zal je je bewerkingen moeten opslaan als Photoshop bestanden. Deze nemen echter wél veel ruimte in beslag.

Het verschil tussen Photoshop en Lightroom

Bewerkingsfuncties

Niet iedereen wil gebruik maken van alle mogelijkheden die Photoshop biedt. Vooral fotografen die veel foto’s snel willen bewerken. Lightroom pakt eigenlijk de essentiële tools van Photoshop en maakt het mogelijk om zo snel mogelijk veel bestanden op dezelfde manier te bewerken. Photoshop daarentegen maakt gebruik van lagen, die erg veel mogelijkheden bieden. Het programma bevat veel brushes, filters en een hoop andere tools voor je bewerkingen. Elke laag kan onafhankelijk bewerkt worden. Het werken in lagen geeft je zoveel meer mogelijkheden en controle.

Workflow

Waar Lightroom toch echt een streepje voor heeft, is de workflow. Deze is namelijk speciaal gericht op fotografieliefhebbers en professionals. Je kunt je foto’s importeren, ordenen, bewerken, delen en afdrukken vanuit Lightroom. Met behulp van virtuele mappen en zoekwoorden kun je je bestanden gemakkelijk terugvinden.

Het verschil tussen Photoshop en Lightroom

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie