Het nut van visagie bij fotografie

Het nut van visagie bij fotografie

Nadja Geskus 442
Bij modelfotografie is de visagist één van de belangrijkste personen van de shoot. Maar waarom precies? En wat heeft het voor invloed als je geen visagist hebt bij je shoot? Wij vertellen je meer over het belang van een visagist.

Gezicht

Het woord visagie is afgeleid van het Franse woord visage, dat gezicht betekend. Een visagist weet dan ook precies hoe ze de sterke kanten van het gezicht van het model moet versterken en hoe ze de mindere punten juist kan camoufleren of minder prominent kan maken, door middel van het gezicht te ‘shapen’. Zo wordt het gezicht van het model sterker en zal de foto ook sterker worden. En daar komt dan ook nog eens bij dat je minder hoeft te Photoshoppen, omdat de visagist al een hoop oneffenheden heeft weggewerkt!

Zelfverzekerd

Een model voelt zich prettiger als ze er goed uit ziet. Een visagist zorgt dan ook zeker voor wat zelfvertrouwen bij een model, waardoor het model ook veel zelfverzekerder voor de camera zal poseren. Maar niet alleen het model krijgt een boost in het vertrouwen. Ook de fotograaf! Een stralend gezicht geeft veel vertrouwen in dat de shoot ook daadwerkelijk goed gaat komen. Je ziet al een fantastisch beeld door je lens, waardoor je met enthousiasme de rest van de shoot kan doen.

Glans

Niets zo vervelend als overbelichte plekken in je foto! En zonder visagist gaat dat ongetwijfeld een keer gebeuren. Veel mensen hebben van zichzelf een erg vette huid. Als je dan gaat flitsen, lichten het voorhoofd, de neus en wangen vaak behoorlijk op, waardoor overbelichte plekken ontstaan. De visagist kan dit met een goede poeder erg makkelijk oplossen, waardoor jij geen extra werk hoeft te besteden aan het bewerken van de foto. Wil je toch wat glans? Ook dat is mogelijk met make-up. De visagist kan gericht wat glans in het gezicht plaatsen, waardoor je een mooie gloed krijgt, zonder overbelichte plekken op de verkeerde plaats.

Het nut van visagie bij fotografie

Sfeer

De sfeer die jij met je foto wilt afbeelden, kun je versterken met visagie of zelfs in de visagie terug laten komen. Met behulp van een goede visagist is er erg veel mogelijk. Maak dus een goed moodboard en bespreek welke sfeer je wilt afbeelden om samen tot een goed resultaat te komen.

Kosten

Allemaal leuk en aardig zo’n visagist, maar dat kost vast en zeker erg veel geld! Nee, dat hoeft niet. Net als beginnende fotografen, zijn er ook beginnende visagisten. Op Facebook kun je verschillende pagina’s vinden waar je in contact kunt komen met visagisten en modellen die ook op TF-basis werken. TF-basis, ook wel Time For Print, betekent dat je met z’n allen voor je portfolio werkt. De vergoeding zijn de foto’s.

Visagisten zijn Linda Blauw van BlueArts Academy en Sophie van Bijleveld

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja