Het nut van GPS op je camera

Het nut van GPS op je camera

Senta Bemelman 639
De term GPS klinkt je vast bekend in de oren op het gebied van telefoons en tablets. Maar Ook in camera's zit vaak GPS-software verwerkt. Maar op welke manier kan jij hier handig gebruik van maken?
GPS, Global Positioning System, refereert naar een netwerk dat in connectie staat met satellieten in de ruimte. Apparaten wisselen vanaf de aarde signalen uit met dit netwerk. Door de weerkaatsing van dit signaal, wordt de locatie berekend. 

Camera met geïntegreerde GPS

De geïntegreerde GPS-software zorgt er onder andere voor dat jouw camera bij iedere foto ook belangrijke informatie over de locatie opslaat.  De plek waar de camera zich bevindt, wordt vastgesteld, het onderwerp dat je fotografeert niet.  

Reisfotografie

GPS is vooral handig voor reisfotografen. Je kan dan gemakkelijk en nauwkeurig zien waar je een foto gemaakt hebt. Dat scheelt boeken vol onleesbare notities of een ongeorganiseerd bestand vol plaatsnamen op je telefoon. Je kunt ook je foto's organiseren op basis van de locatie. Dit wordt ook wel 'geotagging' genoemd.  

GPS-informatie lezen

Maar hoe zie je nou precies waar de foto gemaakt is?  Dit kan door op je computer met de rechtermuisknop het bestand te selecteren en vervolgens naar 'eigenschappen' te gaan. Daar staat naast informatie over de locatie ook het exacte tijdstip waarop de foto genomen is en soms ook de gebruikte diafragmawaarde en sluitertijd. 
Foto: How to Geek
 
Doe uiteindelijk iets leuks met alle locatiedata. Koop bijvoorbeeld een grote wereldkaart. Verzamel de locaties van reisfoto's, print de kiekjes uit en prik ze met en speld op de juiste locatie op de wereldkaart. Het resultaat: een persoonlijk decoratiestuk!
 
Weet jij ook een leuk fotoproject op basis van GPS-informatie? Laat het in een reactie onder dit bericht aan ons weten!
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta