Het herkennen van verschillende patronen

Het herkennen van verschillende patronen

Nadja Geskus 467
Een patroon is simpelweg iets wat zich herhaald. Kleur, vorm, eigenlijk kun je overal een patroon in zien. Wij hebben een aantal tips voor je opgesteld over hoe je nu de mooiste foto’s kunt maken met patronen!

Patronen kun je overal in vinden, van natuurlijke vormen, tot kleur, tot beweging, tot stedelijke en industriële omgevingen. Door patronen te gebruiken in je foto, kun je een verrassend effect krijgen.

Normale patronen

Je kunt normale patronen gemakkelijk herkennen. Iedereen ziet ze als je deze fotografeert. Kijk bijvoorbeeld eens naar geometrische vormen die zich herhalen. Een goed voorbeeld daarvan zijn ramen van gebouwen. Maar ook bomen of kleuren kunnen zich in een bepaald patroon herhalen. Ze zijn er meer dan je misschien verwacht. Ga eens op pad en probeer deze patronen er eens als eerste uit te pikken!

Ongewone patronen

Als je de normale patronen gemakkelijk herkend, kun je ook eens gaan kijken naar de ongewone patronen. Deze zijn iets lastiger te herkennen, omdat ze wel herhalen, maar wat meer willekeurig. Denk bijvoorbeeld eens aan druppels op een raam. Deze zijn niet van hetzelfde formaat en liggen niet op regelmatige afstand van elkaar, maar het is wel echt een patroon.

Meerdere patronen

Vervolgens kun je eens kijken of je ook meerdere patronen tegelijkertijd in beeld kunt brengen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een gebouw met mooie ramen in combinatie met een lucht vol schapenwolken.  Of een rij bomen naast een hek wat zich herhaald.

Onderbreken

Hoewel sommige mensen het maar vervelend vinden als een patroon wordt onderbroken, kan het ook juist een heel leuk effect geven aan je beeld. Denk bijvoorbeeld eens aan een rij groene appels, met één rode ertussen. Of blikjes van boven gefotografeerd, waarvan er één open is gemaakt. Speel eens met de mogelijkheden!

De foto's komen uit onze lezersgallery. Upload ook je foto en maak kans op fantastische prijzen!

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja