Het grote verschil tussen RAW en JPEG

Het grote verschil tussen RAW en JPEG

Fokelien Broekstra 1151
Bij veel camera’s kun je instellen in welk bestandsformaat je wil fotograferen. Maar voor veel fotografen is het onduidelijk wat het exacte verschil tussen RAW en JPEG is. Om je wat beter op weg te helpen. Leggen wij het verschil aan je uit.

JPEG

De meeste camera’s worden standaard geleverd met JPEG als standaard bestandsformaat. De foto’s die je online ziet verschijnen zijn vaak in dit bestandsformaat gemaakt. Je telefoon bijvoorbeeld maakt zelfs foto’s in JPEG en alle foto’s die online verschijnen hebben bijna altijd een JPEG-formaat.
Een JPEG foto heeft als standaard alle informatie verwerkt in de pixels. Kleuren die zichtbaar zijn, zijn te vergelijken met de situatie op het moment. Je kunt hierdoor weinig aan de foto veranderen zonder kwaliteit te verliezen.

RAW

RAW bestanden zijn te vergelijken met de negatieven van vroeger. Je kunt het een en ander ontwikkelen aan de foto. Je moet bij een JPEG bijvoorbeeld vrijwel altijd de kleuren aanpassen. Je kunt de witbalans simpel aanpassen en de schaduwen toevoegen of laten verdwijnen. Je verliest hierdoor geen kwaliteit in je foto’s. Zolang je het maar niet te extreem doet.

Verschil

Om het verschil duidelijk aan te geven. Een JPEG is eigenlijk gewoon een ontwikkelde foto. RAW is een negatief waar je nog van alles in aan kan passen in de nabewerking. Zodra jij tevreden bent over je foto, zet je hem om naar JPEG en is je foto ook ontwikkelt!
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien