Het fotograferen van zonsop- en ondergang

Het fotograferen van zonsop- en ondergang

Nadja Geskus 822
Hoewel zonsop- en ondergang voor je gevoel twee verschillende dingen zijn, hebben ze beide toch dezelfde fases. Die fases staan echter wel in een andere volgorde. Om te weten wanneer je nou het beste kunt gaan fotograferen, zal je moeten kijken welk van deze fasen je het liefste op beeld wilt brengen.

Astronomische schemering

De eerste fase van zonsopgang is bekend als de astronomische schemering. Hierbij is visuele waarneming nog niet mogelijk. Het is compleet donker en je ziet de sterren goed aan de hemel staan. Op dit moment is het prachtig om foto’s op statief te maken van steden. De heldere lichten steken prachtig af tegen de donkere, diepblauwe hemel.

Het fotograferen van zonsop- en ondergang

Foto gemaakt door Mirjam Boerhoop

Nautische schemering

De nautische schemering is het moment wanneer het middelpunt van de zon zich tussen de 6 en 12 graden onder de horizon bevindt. De primaire kleuren die je ziet hebben een blauwe tint en de horizon kleurt oranje met geel.

Burgelijke schemering

Burgerlijke schemering vind plaats vlak voor zonsop- en vlak na zonsondergang en beslaat meestal een periode van 20 tot 30 minuten. Er is genoeg licht. De lucht en wolken kleuren in de ochtend van blauw naar lichtroze tot magenta en rood. In de middag gebeurt dit in omgekeerde volgorde. Dit moment is ideaal voor portret- en landschapsfotografie. Vaak zijn dit de momenten waarop mensen landschapsfoto’s maken. De kleur verandert snel van rood naar geel, dus je moet snel handelen als je deze kleuren op de foto wilt vangen.

Het fotograferen van zonsop- en ondergang

Foto gemaakt door Justin Sinner

Gouden uur

De zon blijft stijgen en de kleuren veranderen van geel naar wit. Dit is de reden waarom het eerste uur van zonsopgang en zonsondergang het "gouden uur" wordt genoemd, omdat rood licht verandert in goud.

Elk moment van de zonsop- en ondergang heeft zijn eigen charme. Het is aan jou welke je graag op beeld wilt vastleggen.

Alle foto’s komen uit onze Lezersgallery. Wil jij ook kans maken op publicatie? Stuur dan nu jouw foto’s in. De foto in de header is van Remon van der Zwaag.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja