Het doel van betekenisvolle foto’s

Het doel van betekenisvolle foto’s

Senta Bemelman 1065
Je kunt als fotograaf vanuit verschillende overtuigingen achter de camera plaats nemen. Bijvoorbeeld om je uit te drukken, of misschien zelfs om een statement te maken. Door betekenis aan een foto te geven, probeer je een verandering teweeg te brengen.

Een belangrijk onderdeel van betekenisvolle foto’s is het doel. Wil jij een maatschappelijk probleem, zoals armoede, aan de orde stellen op jouw foto? Dan heeft jouw foto een doel. Terwijl je een kiekje van een kleurrijk landschap maakt voor de pracht ervan.

Verhaal

Visuele storytelling is een krachtig middel om de betekenis van jouw foto naar voren te laten komen. Door een verhaal te vertellen met jouw foto, gaan kijkers nadenken over die betekenis. Gebruik visuele elementen om jouw verhaal te ondersteunen. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar voorwerpen met een symbolische waarde en verwerk die in de foto. Ook een emotie kun je naar voren brengen, zoals eenzamheid of verdriet. 

Persoonlijke reden

Zoals eerder genoemd, heeft iedere fotograaf een persoonlijke reden om te fotograferen. Plaatjes schieten voor jezelf is niet verkeerd, maar een mooie manier om tot jezelf te komen. Maar mensen motiveren met jouw foto’s of een probleem in beeld vangen kan ook een beweegreden zijn. In de fotojournalistiek is het bijvoorbeeld belangrijk om nieuwsontwikkelingen, conflicten en indringende gebeurtenissen natuurgetrouw te vangen. Dit is een visuele vertaling van gebeurtenissen, waarmee kijkers worden geïnformeerd.

Blijf dicht bij jezelf en voel je niet geforceerd om betekenisvolle kiekjes te maken. Een beeld kan ook een belangrijke betekenis voor jezelf hebben.

Discussie

De betekenis van foto’s is vaker een discussiepunt in de fotografiewereld. Ted Forbes gaat in een video dieper in op het doel van fotografen en betekenisvolle platen.

Vanuit welke overtuiging fotografeer jij?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta