Het belang van een achtergrond

Het belang van een achtergrond

Aäron Nasarany 621
In de beginperiode van fotografie vliegen de basistermen om je oren. Diafragma, ISO, sluitertijd of misschien wel chromatische aberratie. Het zijn allemaal termen die je helpen om jouw foto nog beter te maken. Hulpmiddelen die essentieel zijn om hoofdpijn te vermijden tijdens het bewerken van de foto’s. In dit artikel vertellen we je het belang van een achtergrond.

Portretfotografie

Bij portretfotografie draait het natuurlijk om het model. Het vangen van de natuurlijke blik met de twinkel in de ogen staat volledig centraal. Om dat te kunnen bereiken, zijn er verschillende portretlenzen op de markt met een laag diafragmagetal zoals f/1.8 Dat zorgt ervoor dat de achtergrond onscherp wordt, beter bekend als bokeh. Ook al wordt de achtergrond onscherp, het is belangrijk dat de achtergrond niet druk is. Een drukke achtergrond kan namelijk voor afleiding zorgen, terwijl alle ogen gericht moeten zijn op het model. 

Sportfotografie

Net als bij portretfotografie moet de achtergrond bij sportfotografie niet afleiden van het onderwerp. In de video hieronder krijg je binnen twee minuten handige tips voor sportfotografie.

 

Achtergronden zijn enorm belangrijk en kunnen voor afleiding zorgen. De meest voorkomende is dat bijvoorbeeld alledaagse voorwerpen zoals bomen, lantaarnpalen op een miracaleuze wijze uit iemands hoofd komt. Zorg er dus altijd voor dat je het onderwerp goed positioneert en voor een geschikte achtergrond zet. Egale achtergronden worden vaak gebruikt bij productfotografie en kun je achteraf veranderen in Photoshop. Hoe je dat kun doen, zie je in de video hieronder:

 

 

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron