Herfstfotografie: portretten met mist

Herfstfotografie: portretten met mist

Senta Bemelman 727
Het bladerdek bekleedt langzamerhand de straten en het aantal lichturen wordt korter. Het is herfst! Ook het weer wordt kouder en er is een grotere kans op mist. Maak gebruik van het unieke karakter van de herfst en gebruik dit ter inspiratie voor je volgende fotoshoot. Leer nu hoe je mooie portretten met mist schiet!

Mist is lastig om te fotograferen omdat het de diepte vaak verdoezelt. Maar wanneer jij jouw camera goed instelt en de juiste compositie kiest, kan dit een prachtige portretreeks opleveren

Instellingen

Omdat het licht door de mist wordt gedempt, is het belangrijk om niet een te klein diafragma te kiezen. Een diafragmagetal tussen f/5.6 en f/8 laat voldoende licht binnen.  Bekijk hieronder het diafragma-overzicht.


Foto: Cameraland

Uitdaging

Bij een diafragmawaarde van f/5.6 kun je bijvoorbeeld een sluitertijd van 1/250 gebruiken voor een scherp portret. Maar met mist is dit over het algemeen iets lastiger omdat de waterdeeltjes in de lucht het licht reflecteren. Hierdoor kan je camera het licht niet goed meten en vallen foto’s vaak donkerder uit. Een langere sluitertijd met een groter diafragma kunnen de oplossing bieden. Het is echter altijd een kwestie van uitproberen omdat de mistvorming snel kan veranderen, of wegtrekken.

 Wil je de omgeving meer in beeld brengen, dan kun je ook jouw model als silhouet in beeld brengen en met een statief aan de slag. Plaats de camera op het statief en kies voor een lange sluitertijd van bijvoorbeeld en seconde. Hierdoor wordt de omgeving zacht en vloeiend.

Flitslicht

Flitlicht gebruiken lijkt misschien een goede optie, maar door de reflectieve deeltjes in de lucht wordt het flitslicht ongewenst weerkaatst. Hierdoor krijg je vaak over- of onderbelichte foto’s, omdat je camera niet goed op je onderwerp kan focussen.

Sfeer

Zorg dat je portretten een verhaal vertellen. Bedenk vooraf wat voor soort foto’s je wil maken (close of totaal) en hoe jouw mode naar voren komt. Omdat het licht zo anders is bij mist, levert dit een karakteristiek beeld op. Maar hier gebruik van. Mist is bijvoorbeeld ideaal voor een leuke Halloweenshoot! Bekijk het werk van andere fotografen voor inspiratie, dat kan helpen bij het bepalen van poses en composities.


Foto  Emily Soto

Inspiratie

Op zoek naar inspiratie? Neem dan een kijkje naar de Fotoreeks Irish Mist, waarin fotograaf Thomasz Kornas zijn model binnen 20 minuten op de foto zet in een dikke laag mist.


Foto's: Thomasz Kornas

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta