HELP! Camera in het water gevallen, wat nu?

HELP! Camera in het water gevallen, wat nu?

Redactie 1200
*PLONS* in een onoplettend moment raakt je camera op statief uit balans en valt in het water. Iets dat je nooit mee hoopt te maken als fotograaf. Wat doe je als het toch gebeurd?

Je trekt heel snel met het statief je camera uit het water. Haal je batterij en geheugenkaartje eruit. Ook is het handig gelijk je lens los van je camera te halen en je shirt als een gek uit te trekken, om hier je camera mee af te drogen.

Elektronica

Elektronica en water gaan over het algemeen niet goed samen. Toch is water een geliefd onderwerp voor veel fotografen. Een camera die in het water valt kan dus iedereen overkomen die vaak bij water te vinden is met een camera.

Snel handelen

Als het je het dan toch gebeurd, is het zaak dat je de camera zo snel mogelijk weer op het droge hebt. Haal daarna je batterij eruit. Check niet even snel of je camera het nog doet, dit kan kortsluiting veroorzaken. Verwijder ook de losse delen aan je camera, zoals een lens en flitser. Het is belangrijk dat als de lens helemaal opengedraaid is, dit ook zo blijft. Hierdoor hoop je dat het vocht niet naar de elektronica doortrekt. Daarnaast is het zaak dat je geheugenkaartje uit de camera wordt gehaald, hierdoor heb je de kans een aantal foto’s te redden. Een geheugenkaartje kan immers veel hebben.

Geduld

Als de batterij is verwijderd, je camera afgedroogd is en het geheugenkaartje verwijderd, is het belangrijkste dat je geduld hebt. je kan een handdoek om je camera heen wikkelen. Ben je in staat om een zak rijst te halen, dan is het aan te raden je apparatuur in ongekookte rijst te leggen, rijst versnelt het droogproces en voorkomt schimmelvorming. Rijst werkt het beste met een telefoon of compact camera. Een camera is vaak te groot om volledig te hullen in rijst.Foto: Androidworld

Vervolg

Heeft je camera minimaal vier dagen liggen drogen en lijkt hij aan de buitenkant geen waterschade meer te hebben, dan kun je de camera proberen op te starten. Doet hij het niet gelijk, laat dan de moed niet te snel zakken. In sommige gevallen doet hij het een dag later uiteindelijk alsnog.

Back-up

Zorg voor een goede back-up, zet ’s avonds de foto’s van je SD-kaartje op een computer. Ook is het handig een tweede camera bij je te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een opgeladen telefoon of compact camera zijn.

Tips

Houd bij het water altijd de riem van je camera vast, ook als hij op statief staat. Een val hoeft niet jouw schuld te zijn, houd je camera daarom altijd voor je. Zorg dat twee statiefpoten stevig staan. Soms is het ook mogelijk om op een afstand van het water te gaan staan, voor de veiligheid van jouw camera en jou is dit soms nog slimmer. Denk ook aan een verzekering, bijvoorbeeld een reiskostenverzekering of kostbaarhedenverzekering. Hierdoor zijn kleine ongelukjes gedekt. 

Is jouw camera wel eens in het water gevallen? Deed hij het nog?

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie