Handige tips voor beginnende reisfotografen

Handige tips voor beginnende reisfotografen

Senta Bemelman 912
Begin je net met reisfotografie, dan heb je zeker baat bij het advies van fotograaf Mark Eden. Met deze simpele tips zet jij jouw eerste stappen binnen dit fotografiegenre.

Reisfotografie

Reisfotografie is een vak apart. Als je op vakantie gaat en toffe kiekjes maakt, ben je dan ook reisfotograaf? Nee. Een reisfotograaf verdiept zich in zijn omgeving, snuift cultuur op en vertaalt de leefwijze van de bevolking in beeld. Vakantiefoto’s maak je voornamelijk als een persoonlijke herinnering, terwijl een reisfoto een groter verhaal draagt. Met een reisfoto wil je een verhaal vertellen aan de wereld. Daarnaast is reisfotografie geen vakantie. Het is werk, net als iedere andere fotografieklus. Soms moet je voor een goede foto van de zonsopgang vroeg uit de veren en lig je er pas laat weer in, omdat je ook een deel van het nachtleven nog vast wil leggen.

Tips

Mark vertelt dat reisfotografie een uitdaging is. “ Veel online artikelen over reisfotografie geven handig advies, maar laten de tegenslagen vaak op de achtergrond. De lucht is niet altijd blauw, toeristen stappen niet direct opzij  voor jou, ook de lichtval is niet elke keer perfect.” Reisfotografie is net zo lastig als andere fotografiegenres. Maar met de handige tips van Mark kun je iets makkelijker uit de startblokken.

Tip 1: bereid je goed voor

Verdiep je in de cultuur van het land waar je heen gaat, luidt het advies. Dit kun je doen door naar de natuur te kijken. Zoek de tijdstippen waarop de zon opkomt en onder gaat op. Bij het voorbereiden, twijfel je vast waar je moet beginnen. Lees bijvoorbeeld kort wat over de geschiedenis en denk na over onderwerpen die je interessant vindt, na het lezen hiervan.
Zoek voorbeelden op fotografiewebsites zoals Flickr of 500px. Hierdoor kun je niet alleen technische inspiratie opdoen, maar ook het landschap en de bevolking beter leren kennen. Hoewel de situatie in de meeste gevallen totaal niet overeen komt met je verwachtingen, kun je altijd terugvallen op kennis die je wel over het gebied hebt.

Tip 2: fotografeer zoveel mogelijk

Je fotografeert het beste in de gouden- en blauwe uren. Maar volgens Mark is dit niet de beste optie. Wanneer je op locatie aankomt, wil je zo snel mogelijk het beste materiaal binnen hebben. Als jij in de middag aankomt op je bestemming, maar de zon pas uren later ondergaat, is het natuurlijk zonde als je de uren tussen aankomst en het de gouden uren niet fotografeert. Daag jezelf uit door op ieder moment te fotograferen. Leer de weersomstandigheden in je voordeel gebruiken en schiet zo veel mogelijk verschillende platen.

Tip 3: Focus op de foto, niet je instellingen

Camera-instellingen zijn in het begin vrij lastig. Daardoor kun je bij het fotograferen afgeleid raken doordat je jouw camera goed wil instellen. Krijg de basisinstellingen onder de knie en focus verder op het moment. Leer een fotografiegevoel ontwikkelen en probeer je niet blind te staren op de perfecte sluitertijd of het juiste diafragma. Soms kan een onscherpe foto bovendien ook erg interessant zijn!

Lees meer tips van Mark Eden hier, of neem een kijkje op zijn website voor inspiratie!

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta