Haal meer uit je smartphone door deze tips

Haal meer uit je smartphone door deze tips

Fokelien Broekstra 578
Een paar jaar geleden had je waarschijnlijk nog niet kunnen bedenken hoeveel jij je telefooncamera op dit moment gebruikt. De telefooncamera heeft lang nodig gehad om zich tot een redelijk resultaat te ontwikkelen. Maar veel mensen zijn nu vaker aan het fotograferen met hun telefoon in plaats van met een camera.

Compositie en licht

Of je met een spiegelreflex, compact camera of telefoon fotografeert, bij iedere foto die je maakt is compositie en het licht belangrijk. Als er geen licht is op je foto, zie je niks en is je foto dus mislukt. Een telefoon is vaak nog niet extreem lichtgevoel, dus is genoeg licht belangrijk voor een goede foto.

Boodschap

Zorg dat de boodschap van je beeld duidelijk is. Zorg ervoor dat er niet te veel storende elementen zichtbaar zijn in de foto. Zorg voor lijnen om de aandacht naar een onderwerp te sturen en zorg dat je model een kijkrichting heeft met kijkruimte. Als jouw foto niks uitstraalt is het eerder een snapshot dan een goed doordacht plaatje.

Onderbelicht je foto

Zorg ervoor dat je foto een beetje onderbelicht is. Dit kun je vaak aanpassen door je vinger op je scherm te houden en vervolgens omhoog of omlaag te bewegen. Nadat je de foto een klein beetje onderbelicht hebt gemaakt kun je veel rechtzetten met de nabewerking.

Nacht en zonsondergang

Gebruik voor nachtfotografie en zonsop- of zonsondergangen een statief. Dit kan een lichtgewicht statiefje zijn die net je telefoon kan houden. Maar je kan ook een speciaal houdertje kopen om je telefoon op je reguliere statief te plaatsen. Je kunt daarnaast een app gebruiken om een langere sluitertijd te kunnen gebruiken. Hierdoor kun je zelf zorgen dat je sluitertijd verlengd moet worden of toch niet.

Nabewerking

Ook een telefoonfoto kun je prima nabewerken. Daarom raden we je aan een paar handige apps op je telefoon te zetten. Je zult merken dat je meer uit deze programma’s kunt halen dan je van te voren denkt

Geprinte achtergronden

Wil je bijzondere bokeh effecten creëren, zorg dan voor verschillende geprinte achtergronden. Hiermee kan je een geweldig resultaat behalen.

Video 

Serge Ramelli is een Franse fotograaf, regelmatig zet hij handige tips en tricks online om je op weg te helpen in de fotografie. Hij maakte van bovenstaande zeven tips ook een handig filmpje, die je de verschillen in opnames laten zien. 


Opzetlenzen 

Er zijn verschillende opzetlenzen te krijgen om jouw fotografiemogelijkheden naar een hoger niveau te tillen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lensbaby Creative Mobile Kit. Deze set stelt je in staat om met je mobiele telefoon alledaagse momenten vast te leggen met een unieke Lensbaby uitstraling. De Lensbaby Creative Mobile Kit bestaat uit twee voorzetlenzen, een unieke Kickstand en Lens Clip’s voor een snelle en flexibele bevestiging op diverse type iPhone en Android smartphones.

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien