Gratis online foto's bewerken met BeFunky

Gratis online foto's bewerken met BeFunky

Ymke Frijters 21764
Geen budget voor een fotobewerkingsprogramma, of wil je geen programma downloaden? Geen nood, er zijn gratis online alternatieven. De online fotobewerker BeFunky is de uitkomst voor basisbewerkingen en leuke effecten. BeFunky is ook als app voor Android en iOS beschikbaar.

BeFunky kun je online gebruiken, je hoeft er dus niets voor te downloaden en je hoeft ook niet te registreren. De website bestaat uit twee delen: de Photo Editor en de Collage Maker, beide met heel veel verschillende opties en effecten.

BeFunky fotobewerking

Je kunt foto's importeren vanaf je computer, maar ook rechtstreeks via Facebook, je webcam, BeFunky uploads, Flickr.com, Photobucket.com of Picasa. Daarnaast kun je experimenteren met voorbeeldfoto's.

Photo Editor

Het eerste kopje dat je in het menu van de Photo Editor tegenkomt is 'Essentials', hier vind je basisbewerkingen om de kleuren en belichting van je foto aan te passen, (on)scherpte toe te voegen, de foto bij te snijden etc. Bij bijna elke basisbewerking heb je een 'paint mode', een optie die je zelf laat bepalen op welk deel van de foto je de bewerking uitvoert.

Onder het menu 'Touch Up' vind je verschillende gereedschappen om onder andere ongewenste vlekjes, rimpels, flitsbelichting en rode ogen weg te werken en gezichten wat gladder te laten lijken. Als je links in het menu op het toverstafje klikt, verschijnen er tientallen verschillende effecten die je naar behoeven kunt aanbrengen op de foto.

Simpele bewerkingen als zwart-wit en sepia staan erbij, maar ook een HDR-filter, Pop Art-filter en filters die je foto een oude foto laten lijken. Onder het penseeltje vind je de opties om je foto om te toveren in een olieverfschilderij, een schets, een cartoon en nog veel meer. Daarna kun je een kader toevoegen zoals een fotolijstje, een postzegelrand of een filmstrip.

Je kunt met verschillende lettertypes een tekst in je beeld zetten. Ook tekstballonnetjes, stickers, baarden, muzieknootjes en bloemetjes kun je in je foto slepen. Bijna klaar met je foto? Probeer dan nog even de texturen uit die je over je foto heen kan zetten. Zo maak je in een handomdraai een mooi bokeh-effect of laat je het lijken alsof de foto op canvas is gedrukt.

Collage Maker

In de Collage Maker zet je in een handomdraai een aantal foto's bij elkaar. BeFunky zorgt dat de afmetingen goed zijn voor bijvoorbeeld een omslagfoto op Facebook of voor een kerstkaart. Je kunt onder meer tekst toevoegen, de achtergrond een kleurtje geven, de fotoranden rond maken en verschillende 'stickers' zoals tekstballonnen en hartjes toevoegen.

Conclusie

Afhankelijk van de snelheid van je computer en je internetverbinding, kan het zijn dat het programma wat traag reageert. Over het algemeen werkt het echter prima. Voor een gratis online programma heeft BeFunky een zeer uitgebreid pakket aan mogelijkheden. Daarnaast is het heel makkelijk te bedienen en spreken de meeste opties voor zich.

Het gratis online bewerkingsprogramma vind je op BeFunky.com. BeFunky bestaat ook in app-vorm, ga hiervoor naar de Google Playstore voor Android-apparaten of naar de iTunes App Store voor de iPhone en iPad.

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van