Gooi onscherpe foto's niet direct weg

Gooi onscherpe foto's niet direct weg

Senta Bemelman 1156
Wanneer je net uren met je camera op pad geweest bent, heb je de neiging om thuis als een speer de bewogen of onscherpe foto's in de digitale prullenmand te werpen. Wacht hiermee, vooral onscherpe kiekjes kunnen alsnog goede foto's zijn.
De scherpte van een foto wordt in de fotografiewereld als een belangrijk gegeven beschouwd. Natuurlijk is dit tot op een zekere hoogte ook waar. Niemand zit te wachten op veel onscherpe close-up-foto's van een gezicht. Maar op zijn tijd kan een onscherpe foto ontzettend veel karakter hebben. 
 

Nabewerking

Er zijn uiteraard trucs om de scherpte van een foto bij te schaven. Dit kan in Photoshop, via het tabblad 'Filter' kun je de scherpte automatisch of handmatig (Smart Sharpen) aanpassen. Als je teveel scherpte kunstmatig toevoegt, oogt dit echter onnatuurlijk en wordt ruis zichtbaar. Ook via de HDR-functie kun je de scherpte van een foto opkrikken. Of je kunt ervoor kiezen om een foto om te zetten tot zwart-wit variant. Dit maakt de foto niet direct veel scherper, maar is een soort optische illusie. 

Keuze

Natuurlijk is niet iedere bewogen foto ook diret een kwalitatief goede plaat. Wat eigenlijk het belangrijkste is om niet enkel op scherpte van je foto te letten. Kijk naar de compositie, belichting of het verhaal dat je vertelt ermee. Speel met je ISO-waarde als je fotografeert en wees niet bang voor onscherpe foto's. Kijk uiteindelijk naar het geheel.  Lees meer over onscherpe foto's op FStoppers
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta