Gooi jouw mislukte foto niet in de prullenbak!

Gooi jouw mislukte foto niet in de prullenbak!

Senta Bemelman 526
Als je foto niet geworden is zoals je in gedachten had, werp je deze meestal gelijk in de prullenbak. Niet doen! Lees nu waarom jouw foto niet direct mislukt is!

Bewogen beeld

Niet ieder detail hoeft haarscherp te zijn. Soms kan onscherp beeld, beweging illustreren! Bijvoorbeeld bij een grote menigte mensen of auto’s die zich door de straat manoeuvreert. Als je een te hoge sluitertijd neemt, bevries je de actie en komt je foto statisch over!

Foto:Josiah Mackenzie

Belichting

Soms gooi je direct een foto in de prullenbak als deze over- of onderbelicht is. Dit is zonde omdat je de foto vaak nog in Photoshop aan kunt passen. En soms schept een niet perfecte belichting juist sfeer op je foto. Het geeft een donker cafeetje meer karakter bij onderbelichting. Of benadrukt het onderwerp op een overbelichte foto met contrast.

Compositie

Ook de compositie kan vaak nét niet goed zijn. Waardoor een foto met veel potentieel, wederom, in jouw prullenmand verdwijnt. Zonde! Net als de belichting, is de compositie vaak ook in Photoshop te redden. Door je foto op de juiste manier te croppen, kun je de regel van derden op je foto krijgen. Bekijk het voorbeeld hieronder. 

Tip

Kijk kritisch naar je foto voordat je deze weggooit. Stel een lijstje op met ‘redmiddelen’ die je toepast op je mislukte foto. Kun je er dan nog niks mee, dan is het tijd om afscheid te nemen.

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta