Google Photos Assistant

Google Photos Assistant

Nando Harmsen 1530
De grootste angst voor een fotograaf is het verliezen van zijn of haar foto’s. Daarom is het aan te raden om voor een goed backup systeem te kiezen. Cloud opslag daarvoor gebruiken is een van de mogelijkheden. Wat vaak over het hoofd gezien wordt, zijn de foto’s op een smartphone. Je zou niet de eerste zijn die alle dierbare foto’s verliest bij een defect of diefstal. Google bied een dienst aan die alle foto’s in de Cloud opslaat als backup. De Google Photos App bied echter veel meer. De Assistant optie is er een van.

De Google Photos app is een slim programma. Het maakt in feit een bibliotheek aan van al je foto’s, desgewenst verdeeld over meerdere apparaten. Een van de krachtige opties is het zoekprogramma dat werkelijk op alles kan zoeken van wat er in een foto zichtbaar is. Behalve een bibliotheek geeft Google Photos ook de mogelijkheid tot het maken van collages, animaties, fotoalbums of een verhaal. Dit zijn maar een paar van de handige manieren waarmee je een enorm aantal foto’s kunt beheren, en het stimuleert daadwerkelijk om er ook iets mee te gaan doen. Maar bovenal, de gedachte aan het feit dat alle foto’s veilig zijn is erg geruststellend.

Het gebruik van de Assistant

Wanneer je Google Photos voor de eerste keer opent en direct je foto’s gaat bekijken, dan heb je de assistent waarschijnlijk gemist. Deze optie is te vinden door in de app of op de website het linker-panel tevoorschijn te schuiven. Of door simpelweg met een swipe recht over de hoofd-galerij. De assistent houdt je op de hoogte van alle taken die er uitgevoerd worden of uitgevoerd zijn. Daaronder valt het maken van een backup, die ingesteld kan worden om alleen uitgevoerd te worden wanneer er een wifi verbinding is, tot suggesties voor nieuwe foto collecties. Achter de schermen werkt het programma namelijk als een digitale secretaresse die de foto bibliotheek beheert.

Een digitale secretaresse

Al deze opties, die via de Assistant aangeboden worden, houden de enorme hoeveelheid foto’s die er gemaakt worden levend. Lang vergeten foto’s kunnen zo opnieuw onder de aandacht gebracht worden en brengt in feite zo herinneringen terug. De suggesties die de Assistant aanbiedt zijn ook niet meer dan suggesties. Je moet zelf actie ondernemen om ze te op te slaan. Bevalt de creatie die aangeboden wordt niet, dan druk je op delete. Ben je niet gediend van deze functies, dan is dit natuurlijk ook uit te zetten zodat je niet langer lastig gevallen wordt.

Maximaal 16 megapixels

Google Photos en alles wat de assistant voor je doet blijft altijd privé. Het wordt dus nooit gedeeld met anderen. Je privacy staat dus bovenaan. Er is echter één ding waar je rekening mee moet houden: als foto’s groter zijn dan 16 megapixels, zal Google Photos ze naar dat formaat verkleinen. De originelen op je smartphone of computer zullen ongewijzigd blijven. Wil je de originele formaten uploaden, dan zal je moeten betalen.

afbeelding van Nando Harmsen

Nando Harmsen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nando