Gemakkelijk de beste foto’s kiezen in Lightroom

Gemakkelijk de beste foto’s kiezen in Lightroom

Senta Bemelman 721
Als Lightroom gebruiker ben je misschien al bekend met handige hulpmiddelen zoals de survey en compare modus. Hiermee kun je gemakkelijk foto’s vergelijken en de beste exemplaren eruit halen.

Bij een fotoshoot maak je vaak een reeks foto’s met dezelfde pose, of subtiele verschillen. In dat geval kan het lastig zijn om de beste uit de serie te kiezen. Wanneer je ze allemaal naast elkaar legt (survey modus), of stuk voor stuk vergelijkt (compare modus), zie je de verschillen beter en wordt de selectie gemakkelijker.

Groepen

Een serie foto’s naast elkaar leggen doe je door de survey modus te kiezen. Deze modus activeer je door de letter ‘N’ in te toetsen. Iedere keer verwijder je de minst geslaagde foto op het scherm, waardoor de winnende foto uiteindelijk overblijft.

Vergelijken

Vind je het overzicht van de survey modus niet fijn, dan kun je de foto’s ook stuk voor stuk vergelijken. Dit doe je met de ‘C’ knop op het toetsenbord. Hiermee activeer je de control modus. Vergelijk twee foto’s door ze naast elkaar te leggen, zoom in, zoom uit en kies het beste exemplaar!

In de onderstaande video’s zie je uitgebreid hoe je met de selectie modi omgaat!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta