Geen nieuwe spottersplek bij de Kaagbaan

Geen nieuwe spottersplek bij de Kaagbaan

Fokelien Broekstra 748
Een plek waar vele vliegtuigfanaten hun weekend doorbrachten, op een stoeltje in de zon, genietend van alles wat langs kwam rijden. Het was een druk bezochte locatie, maar Schiphol koos er voor de spottersplek langs de Kaagbaan te sluiten voor nieuwe vrachtgebouwen.

Waar 8 jaar geleden een enorm populaire spottersplek was, staan nu enkele vrachtgebouwen. Naast de vrachtgebouwen is er nog een groot braakliggend terrein.  De spotters hebben met een handtekeningactie geprobeerd de verplaatsing van hun favoriete plek te voorkomen, maar dit was tevergeefs. De nieuwe spottersplek langs de Polderbaan is een minder groot succes. Als de baan niet in gebruik is zie je bijna niks, alleen vliegtuigen heel in de verte. De stijg en land punten van de baan zijn verder van de spottersplek af. "Bij de Kaagbaan was altijd wel wat te zien. Zelfs als de baan niet in gebruik was, kwam er regelmatig wat langsgereden." Aldus een van de spotters.

Slecht nieuws

Volgens luchthavendirecteur Jos Nijhuis hoeven spotters zich voorlopig niet te verheugen op een nieuwe spottersplek bij de Kaagbaan. Aan het Spotters Platform Schiphol (SPS) liet hij weten dat dit geen prioriteit heeft bij de ontwikkelingen rondom schiphol, wat natuurlijk erg jammer is voor de vliegtuigliefhebbers.

Geen prioriteit

Op de vraag of er mogelijk een nieuwe spottersplaats bij de Kaagbaan gaat komen, gaf luchthavendirecteur Jos Nijhuis een negatief antwoord. ‘In het kader van de huidige ontwikkelingen zijn er geen concrete plannen voor de realisatie van een nieuwe spottersplaats langs de Kaagbaan. De luchthaven staat voor een grote infrastructurele opgave die de komende jaren veel van ons vraagt, ook op het gebied van ruimtelijke inpassingen. Het behoud van de noodzakelijke flexibiliteit is voor ons een voorwaarde om Schiphol op toekomstbestendige wijze verder te ontwikkelen.’ Vliegtuigspotters kunnen voorlopig dus fluiten naar een goede spottersplek.

Spotten

In de straten rondom Schiphol zijn veel parkeer- en stopverbodzones ingesteld. Voor Vliegtuigspotters is het hierdoor steeds lastiger om goede foto's te maken of gewoon heerlijk langs de baan te zitten om de verschillende vliegtuigen te bekijken.Er zijn nog een aantal spottersplekken rond Schiphol deze zijn te vinden op de website van vliegtuigspotters

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien