Sepia foto's maken

Geef je foto's een creatieve 'look' met sepia of duotoon

Redactie 4852
Door sepia te gebruiken, kun je je foto's wat ouder laten lijken. Sepia is niet veel meer dan een zwart-witfoto, waarbij er in plaats van grijstinten, bruintinten worden gebruikt. Je kunt ook kiezen voor een andere kleur dan bruin, dan spreken we over duotoon.

Sepia is een vorm van duotoon. Daarbij bestaat een foto uit twee 'kleuren', in dit geval zwart en bruin. Je kunt je foto in plaats van bruin ook een andere kleur geven, bijvoorbeeld blauw of rood. Zo'n foto kun je makkelijk zelf maken met behulp van software. Het effect is dan vaak mooier dan wanneer je hiervoor de functie in de camera gebruikt. Wat je nodig hebt is een zwart-witfoto (natuurlijk een mooie omzetting die je zelf gemaakt hebt!) en een fotobewerkingsprogramma. De bewerking die we hieronder laten zien werkt zowel met Photoshop Elements, GIMP en Pixelmator.


Origineel

Stap 1

Open je zwart-witfoto in het bewerkingsprogramma. Voor dit voorbeeld gebruiken we Photoshop Elements 10.

Stap 2

Maak een nieuwe laag aan (Engels: Layer). Hier doen we dat in Photoshop Elements 10 door in het menu 'Layer' voor 'New' te kiezen.

Stap 3

Geef de nieuwe laag met het emmertje (Paint Bucket) een egale kleur, die je als tweede tint aan je foto wil toevoegen.

Stap 4

Je kijkt nu tegen een gekleurd vlak aan. Om de foto weer te zien te krijgen, zetten we de 'Blending Mode' van de gekleurde laag op 'Color'. De foto komt nu terug, waarbij de gekozen kleur de grijstinten van je zwart-witfoto's heeft vervangen.

Stap 5

Het effect is vrij sterk, waarschijnlijk iets te sterk. Daarom passen we de doorzichtigheid (Opacity) van de bovenste laag aan. Er is geen vaste 'beste waarde', dus pas de doorzichtigheid aan naar eigen smaak tot je het gewenste resultaat hebt.

Stap 6

Ben je toch niet helemaal tevreden met de gekozen kleur? Je kunt de bovenste laag met de 'Paint Bucket' simpelweg een andere kleur geven. Heel gemakkelijk!

Gratis probeerversie

Wil je zelf aan de slag met Photoshop Elements, dan kun je eerst een gratis probeerversie downloaden om te kijken of het programma je bevalt. Hiermee kun je dertig dagen aan de slag, zonder beperkingen.


Resultaat

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie