Tip van de dag 9 juli: gebruik een statief

Gebruik een statief voor extra stabiliteit

Nadja Geskus 360
Voor scherpe foto's is stabiliteit nodig. Een statief kan dus een heel handig en soms zelfs noodzakelijk accessoire zijn.

Een statief is misschien niet het eerste wat je wilt aanschaffen als je met fotografie bezig bent, maar een statief kan wel degelijk helpen om goede foto's te maken. Doordat je camera compleet stil staat, is het mogelijk om haarscherpe foto's te maken. Zeker met gebruik van een telelens erg handig! 

Wanneer een statief

Een statief kan bij verschillende fotografie genres nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan landschapsfotografie, groothoekfoto's en macrofotografie. Maar ook bij het gebruik van lange sluitertijd is een statief vrijwel altijd essentieel.

Stabiliteit

Een statief kan er voor zorgen dat je camera volledig stil staat, mits je deze wel goed plaatst. Als jij het statief op een zachte ondergrond plaatst, staat je statief niet stabiel genoeg en kan het zijn dat het statief verschuift tijdens het maken van een foto. Dat is niet wat je wil! Plaats het statief daarom altijd zo dat het stevig staat. 

Het gebruik van een statief is geen zekerheid dat je camera ook veilig staat. Zorg dan ook altijd voor goede omstandigheden. Plaats één poot van het statief altijd richting je onderwerp. Die kant wijst ook je lens op, dus ligt daar een zwaarder punt. Zo kantelt je statief niet om. Plus je kan gemakkelijk achter je camera staan op die manier, zonder dat er een poot in de weg staat. Ook is het handig om een zwaar statief aan te schaffen, die zijn veel stabieler. Eventueel is het ook mogelijk om je statief te verzwaren, zodat hij bij harde winden niet omvalt. 

Blijf altijd op je camera letten. Er kan altijd wat gebeuren als je je camera op een statief zet. Wees voorbereid en verlies je camera niet uit het oog. 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja