Gebruik een fotografiecontract voor betaalde opdrachten

Gebruik een fotografiecontract voor betaalde opdrachten

Senta Bemelman 11217
Als je begint met betaalde opdrachten, komt er veel op je af. Leer hoe een fotografiecontract je duidelijkheid biedt.

Als fotograaf wil je waarschijnlijk geld verdienen met jouw foto’s. Dat gaat echter niet zomaar. Wanneer je een betaalde opdracht hebt, dien je met veel dingen rekening te houden zoals het tarief en afspraken die je met de klant maakt. Dit is in het begin lastig. Door middel van een fotografie-contract kun je jezelf een overzicht geven en ook duidelijkheid tegen opzichte van jouw klant creëren.

Fotografiecontract

Een contract is niet alleen wettig wanneer deze door een jurist is opgesteld. Je moet wel op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving. Juridisch advies is hierbij belangrijk. Zorg dat je van tevoren of achteraf advies vraagt, dit kan bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket en is vaak gratis.

Bij het zelf samenstellen van een overeenkomst komen ook veel lastige zaken kijken. Overweeg om een jurist in te huren om er zeker van te zijn dat dit volgens de wetten en regels klopt. Hier kun je een basiscontract opstellen dat je bij iedere klant kunt gebruiken. Lees hier meer over het zelf opstellen van een contract.

Inhoud

Het contract is een middel om jouw afspraken op juridisch gebied in te dekken. Hierdoor geef je klanten een duidelijk beeld van de afspraken. Maar wat staat er precies in een fotografiecontract?

Afspraken

Hier laat je ook zien wat je de klant biedt. Noteer in het contract hoeveel foto’s de klant krijgt en hoe de foto’s worden geleverd. Welke diensten biedt je aan naast het fotograferen? Geef het aan of visagie en styling inbegrepen is. Noteer ook hoe het contact zal verlopen voor en na afloop van de fotoshoot. Bijvoorbeeld na hoeveel dagen zij de foto’s ontvangen.

Prijs

Benoem ook de prijs. Je kunt over het algemeen kiezen uit twee opties: een totaalprijs, of een prijs per uur. Benoem de prijs(per uur) in het contract. Benoem ook hoe de klant jou betaalt en stel ook een uiterlijke betalingstermijn vast.

Onvoorziene situaties

Benoem ook consequenties. In het fotografiecontract staat genoteerd wat gebeurt in het geval dat de klant niet om komt dagen. Of noteer wat er gebeurt wanneer jouw klant niet binnen de betalingstermijn aan het bedrag voldoet. Dek jezelf in door op te stellen wat er gebeurt wanneer afspraken niet worden nagekomen.

Rechten

Vergeet ook de aankooprechten van jouw klant niet te noemen. Maar ook wat de klant met de foto’s doet is belangrijk om vast te stellen. Mag dit alleen voor persoonlijke doeleinden, op Social Media en hun website of mag jouw klant zelf bepalen wat hij of zij ermee doet?

Tekenen

Zorg ervoor dat zowel jouw klant als jezelf het contract ondertekent.

Bekijk hier ook voorbeelden van fotografie-contracten of aanvullende  tips.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta