Gebruik daglicht bij portretten binnenshuis

Gebruik daglicht bij portretten binnenshuis

Senta Bemelman 576
Wanneer je binnen fotografeert, gebruik je vaak een flitser voor portretten en betrek je het licht buiten niet. Maar probeer het licht dat via het raam binnenkomt te gebruiken voor interessante portretten.

Portretten

Natuurlijk licht kan een belangrijk sfeerelement op de foto vormen. Daarnaast is natuurlijk licht vaak zachter dan kunstmatig- of flitslicht, wat goed werkt op een portretfoto.

Licht sturen

Ben je bang dat je minder controle over het licht hebt, omdat dit vaak vanuit een bepaalde hoek komt? Geen zorgen! Je kan op diverse manieren het licht sturen. Dit kan bijvoorbeeld door een reflectiescherm, waarmee je de lichtstralen opvangt en terugkaatst op je onderwerp. Bij fel licht kun je waarschijnlijk prima wegkomen met een witte hoes op je reflectiescherm. Bij minder sterk licht kun je kiezen voor de gouden (warme tint) of zilveren hoes (koude tint), die het licht krachtiger weerkaatsen. Varieer ook in afstand, test het bereik van je reflectie. Loop eerst zo ver mogelijk van je onderwerp vandaan, totdat je het licht niet meer weerkaatst ziet. Loop daarna binnen de afstand waarin je bereik hebt en kijk wanneer het licht mooi egaal en zacht op je onderwerp terecht komt.

Flitsen

Mocht je het reflectiescherm niet prettig vinden, of is er net te weinig licht om je onderwerp goed op de foto te krijgen? Maak dan gebruik van een externe flitser. Flits op afstand en zorg ervoor dat het flitslicht niet overheerst. Laat het natuurlijke licht niet wegvallen. Is de flits te fel? Plaats je lichtbron dan verder weg van je onderwerp. Bovendien kan ook een bouncekap voor op je flitser het geproduceerde licht verdelen, hierdoor wordt het licht minder hard en ontstaat geen slagschaduw. 


 

Kunstmatig licht

Wanneer je in huis fotografeert, kun je ook kunstmatig licht gebruiken. Dit kun je als invullicht gebruiken door bijvoorbeeld in een aangrenzende kamer het licht aan te doen. Houd er wel rekening mee dat dit licht vaak een warme, gele ondertoon heeft. Dit kun je gebruiken om de sfeer van je portret te benadrukken of achteraf in Photoshop aanpassen middels kleurcorrectie.


Foto: FStoppers
 

Bekijk ook hoe verschillende lichtbronnen bij een fotoshoot in huis eruit zien op FStoppers.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta