Gebruik attributen voor spontane portretten

Gebruik attributen voor spontane portretten

Senta Bemelman 725
Maak spontane portretten op vakantie, in de fotostudio of op straat met behulp van verschillende leuke attributen.

Maak portretfotografie een feestje door leuke attributen te gebruiken. Dit werkt bijvoorbeeld goed wanneer je kinderfeestjes fotografeert, of als je kinderen in de studio kiekt. Ook voor familiefoto’s zijn leuke hoeden, gekke nepsnorren of brilletjes ontzettend leuk en verschijnt een lach op het gezicht van de geportretteerden.

Ontwapenend

Het gebruik van grappige voorwerpen en attributen om het ijs te breken en je modellen te laten ontspannen. Merk je dat degene die je fotografeert niet op zijn of haar gemak is voor de camera? Haal een leuke hoed of bril tevoorschijn. Daardoor wordt de aandacht van het fotograferen afgeleid en krijg je een natuurlijkere reactie.

Anders

Gekke of grappige foto’s maken is ook een manier om als fotograaf te ontspannen. Soms kun je zelf ook teveel focussen op het maken van goede foto’s, waardoor je een creatieve blokkade krijgt. Door los te laten krijg je ander soort foto’s en krijg je geen reeks met dezelfde soort kiekjes.

Om het effect van attributen te testen kun je bijvoorbeeld eerst een tijd zonder voorwerpen fotograferen. Maak vervolgens wat foto’s met de attributen. Leg deze daarna weg en fotografeer jouw model weer zonder de voorwerpen. Bekijk later de verschillen in gewone portretten voor en na het gebruik van attributen.

Voorwerpen

Je kunt veel verschillende voorwerpen gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld Party Props. Dit zijn sets waar je brilletjes, snorretjes, gekke hoedjes en tekstballonnen op stokjes hebt, die mensen vast kunnen houden. Hiermee illustreer je een fotohokje.

Maar je kunt eigenlijk ieder onderwerp gebruiken om je heen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de fruitschaal. Tover een banaan om tot pistool. Of laat jouw model jongleren met fruit.  Breng op deze manier een gewoon voorwerp volledig uit context en gebruik humor.

Je kunt echter ook attributen op een serieuze manier gebruiken. Bekijk hier enkele mooie voorbeelden.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta