Gebruik één lichtbron in de studio

Gebruik één lichtbron bij studiofotografie

Senta Bemelman 910
De belichting onder de knie krijgen in de studio hoeft niet lastig te zijn. Je komt bijvoorbeeld al een eind op weg met slechts één lichtbron.

Wanneer je met studiofotografie begint, heb je misschien het idee dat voor een goede belichting een heel circus aan lichtbronnen nodig is. Gelukkig kun je ook al goed op weg met slechts één lamp of flitser. Hieronder worden drie voorbeelden gegeven van manieren waarop je met één lichtbron en fotografie-accessoires aan de slag kunt!

Optie 1: Beautydish en reflector

Je kan door middel van een beautydish constant licht zachter maken en terugkaatsen met een reflectiescherm. Houd voldoende ruimte tussen de lamp met beautydish en het scherm. Je gaat namelijk het model ‘door’ de opstelling heen fotograferen. Laat hem of haar achter de opstelling staan en let op of het gezicht voldoende wordt belicht.

Optie 2: Softbox

Je kunt ook gebruik maken van een fotografie-lamp in combinatie met een softbox. Door  het gebruik van een softbox wordt het licht verdeeld en verspreid. Hierdoor krijg je geen harde schaduwen of glimmende huid. In plaats van een lamp, kun je ook kiezen voor een externe flitser. Dit levert een soortgelijk effect op, alleen zie je hierbij niet direct hoe het op je model terecht komt. Bij constant licht is dit wel het geval.

Optie 3: Paraplu

Gebruik een fotografie-lamp of externe flitser ook met een paraplu. Door de speciale glimmende binnenkant van de paraplu wordt het licht mooi weerkaatst op je model.

In principe gebruik je zowel een softbox, paraplu, reflectiescherm of beautydish met hetzelfde doel: het aanwezige licht verzachten. Kijk welke fotografie-accessoires goed bij jouw passen en waar je fijn mee werkt. Vraag eventueel aan je fotografie-partners of je enkele accessoires mag uittesten als zij deze in bezit hebben.

Basisbelichting

Wil je meer weten over een goede lichtopzet en basis belichtingstechnieken? Bekijk de onderstaande video waarin de basis belichting besproken wordt.

Alle video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta