Framesnelheid gesynchroniseerd met helikopter rotors

Framesnelheid gesynchroniseerd met helikopter rotors

Fokelien Broekstra 420
Wat voor beelden krijg je als je de framesnelheid van de camera perfect synchroniseert met de rotorsnelheid van een helikopter? YouYuber Chris Fay zocht het uit, en maakte bijzondere beelden van het uiteindelijke resultaat.

Stilstaande rotoren

In de beelden is een opstijgende helikopter te zien. De rotoren lijken bijna helemaal stil te staan. Een perfecte synchronisatie van de rotorsnelheid en de framesnelheid. Doordat de rotoren stil lijken te staan is het bijna onwerkelijk dat de helikopter echt de lucht in gaat. De beelden lijken bijna onwerkelijk en onrealistisch. Het is immers een beeld van een helikopter die we normaal niet zien.

 

Beelden per seconden

Wat Chris Fay heeft gedaan is de beelden per seconden afstemmen op de rotoren van de helikopter. De beelden per seconden is eigenlijk de hoeveelheid ‘foto’s’ die in een seconden geplaatst worden om een bewegend beeld te kunnen maken. Bij een regulier televisiebeeld is dit 25 frames per seconden. Bij het maken van de beelden van de helikopter zijn er veel meer frames in de seconden gestopt. Normaal zullen de rotoren namelijk veel sneller bewegen. 

2012

In 2012 verscheen er een soortgelijk filmpje op YouTube. Het beeld wat toen  gemaakt werd was een stuk minder scherp. Daarnaast bestond het beeld uit veel minder pixels waardoor het beeld erg korrelig werd.

 

 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien