Fotowedstrijd: Onderwerpen voor avondfotografie

Fotowedstrijd: Onderwerpen voor avondfotografie

Senta Bemelman 839
Voor onze fotografiewedstrijd dagen wij jou uit om jouw invulling aan het thema ' avond'te geven. Wij geven enkele voorbeelden om je te inspireren! Je kunt jouw foto tot en met 30 juni 2017 insturen!

Fotograferen in de avonduren is een feest. Wanneer de zon ondergaat komt ontstaat een schouwspel vol contrasten, gekleurde lichten en beweging. De stad komt tot leven. Gebruik de onderstaande onderwerpen ter inspiratie en wees creatief bij het maken van jouw plaat.Lees onderaan dit artikel hoe je zelf mee doet met onze fotografiewedstrijd. 

Verkeer

In de avond kun je het verkeer omtoveren tot lichtstrepen. Door het gebruik van een lange sluitertijd veranderen voorbijrazende auto’s en bussen in rode en witte lichtstroken.

Skyline

Ook de skyline van een stad is erg fotogeniek in de avond of nacht. Kijk ook of je een plek kan vinden waar het water en de skyline samenkomen. De reflectie kan mooie resultaten opleveren.

Lightpainting

Bij lightpainting schilder je met licht, in plaats van verf. In combinatie met een lange sluitertijd wordt lightpainting mogelijk, lees hier hoe je dit voor elkaar krijgt.

Landschap en sterren

De natuur is ook in de avond prachtig. Fotografeer een landschap of focus op de mooie sterrenhemel. Gebruik deze tips tijdens het fotograferen.

Vuur

Speel in je foto met vuur. Gebruik staalwol in combinatie met vuur om creatieve foto’s te maken. Let echter wel op bij het gebruik van vuur in je foto. Zorg dat de personen die het vuur op de foto vasthouden of rondzwiepen goed weten wat zij doen.

Lange sluitertijd en statief

Bij nachtfotografie werk je met lange sluitertijden en een groot diafragma om het aanwezige licht zo goed mogelijk te vangen. Door met een grotere diafragma-opening te fotograferen, laat je zo veel mogelijk licht door. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang de camerasensor aan licht wordt blootgesteld. Gebruik bij een lange sluitertijd altijd een statief. Omdat de sensor vaak seconden wordt blootgesteld aan licht, kan iedere lichte beweging al een onscherpe foto opleveren.

Schakel tijdens het fotograferen in de avonduren je autofocus uit. Door de donkere omgeving kan jouw camerasensor moeite hebben met scherpstellen op de automatische piloot. Focus maneel om een scherpe foto te krijgen en gebruik ook een lage ISO-waarde (ISO 100) om ruisvorming te voorkomen.  

Zo doe je mee met de wedstrijd:

·         Stap 1 - Registreren 
Om mee te doen heb je een (gratis) account nodig op onze website. Registreren doe je door op deze link te klikken.

·         Stap 2 - Uploaden 
Foto's uploaden kan via je eigen profiel, door op je naam te klikken en links op de 'voeg een foto toe'-knop te klikken. Of klik op de homepage in het Lezersgallery-blok op 'uploaden'.

·         Stap 3 - Foto toevoegen aan wedstrijd
Tijdens het uploaden van je foto kies je voor welke wedstrijd je deze in wilt zenden via de competitie-instellingen. Selecteer de gewenste wedstrijd om je foto toe te voegen. Alle foto's die je uploadt komen ook terecht in de Lezersgallery en zijn voor iedereen zichtbaar. Het is ook mogelijk om een eerder geuploade foto in te dienen voor de wedstrijd. Dat doe je door bij de betreffende foto 'bewerken' te kiezen en deze via competitie-instellingen toe te voegen aan de wedstrijd naar keuze.

·         Inzendingen bekijken 
Alle inzendingen zijn direct te bekijken in de wedstrijdgallery.

Wedstrijdvoorwaarden

 • De rechten van de ingezonden foto’s blijven te allen tijde bij de fotograaf.
 • Maximaal twee inzendingen per persoon.
 • Alleen eigen werk is toegestaan. De deelnemer bezit dus alle rechten over de foto. Clipboard Publishing (uitgever van digifoto Starter – hierna te noemen digifoto Starter) is niet aansprakelijk als na plaatsing van de foto op de website alsnog blijkt dat de inzender niet over alle rechten op het ingezonden werk beschikt.
 • De inzender vrijwaart digifoto Starter van alle claims van derden met betrekking tot het ingezonden werk.
 • Een hoge resolutie afbeelding zal door de inzender op verzoek van de jury ter beschikking worden gesteld.
 • Deelnemers aan deze wedstrijd geven digifoto Starter het recht de foto in het kader van de wedstrijd te publiceren in digifoto Starter magazine en/of op www.digifotostarter.nl.
 • Clipboard Publishing heeft het recht om de foto’s ingezonden voor de fotowedstrijd te gebruiken voor promotionele doeleinden.
 • Medewerkers van digifoto Starter / Clipboard Publishing zijn uitgesloten van deelname aan deze wedstrijd.
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere producten.
 • Alleen inzendingen ingestuurd via het uploadsysteem worden geaccepteerd.
 • Inzenden is mogelijk tot en met 30 juni 2017.
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta