Sterren fotograferen (video)

Fotowedstrijd avondfotografie: Sterren fotograferen (video)

Senta Bemelman 959
Ben je nog op zoek naar inspiratie voor onze fotowedstrijd met het thema ‘avond’? Zoek niet verder en kijk snel hoe je de sterrenhemel mooi op de foto krijgt!

Vind jij de sterrenhemel prachtig, maar lukt het niet om deze zo spectaculair vast te leggen? Met deze handige videotutorial kom je een eind op weg!

Sluitertijd

Een van de belangrijkste onderdelen van nacht- en avondfotografie is de sluitertijd. Hiermee bepaal je hoe lang er licht op jouw sensor terecht komt. Omdat de omgeving donker is, zal er weinig licht zijn en heb je een lange sluitertijd nodig om het aanwezige licht te vangen). Wanneer je een korte sluitertijd gebruikt krijg je een zwart beeld. Omdat het licht van sterren erg zwak is, kun je het beste een erg lange sluitertijd gebruiken van bijvoorbeeld dertig seconden. Vergeet je statief niet, als je zonder statief fotografeert heb je een grote kans op bewegingsonscherpte. Dit is natuurlijk zonde.

Houd de ISO-waarde zo laag mogelijk tussen ongeveer 100 en 800. Hiermee voorkom je ruisvorming. Het ligt echter aan jouw camera bij welke ISO-waarde je ruisvorming in de foto ziet. In de onderstaande video zie je hoe je een goede foto van de sterren maakt en deze bewerkt.  

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

Alternatieven

Vind je de Engelstalige video lastig te begrijpen? Lees een van de onderstaande artikelen waarin sterrenfotografie op een andere manier wordt uitgelegd.

1: Het fotograferen van lichtsporen.

2: Meteorenzwerm vastleggen.

3: Zo fotografeer je de Melkweg.

Fotowedstrijd: Avond

Heb jij zelf ook een mooie foto van de sterren? Of een andere avondfoto waar je erg trots op bent? Stuur jouw mooiste plaat in. De hoofdprijs: jouw plaat wordt in ons magazine gepubliceerd! Lees hier snel over de voorwaarden!

Zo doe je mee met de wedstrijd:

·         Stap 1 - Registreren 
Om mee te doen heb je een (gratis) account nodig op onze website. Registreren doe je door op deze link te klikken.

·         Stap 2 - Uploaden 
Foto's uploaden kan via je eigen profiel, door op je naam te klikken en links op de 'voeg een foto toe'-knop te klikken. Of klik op de homepage in het Lezersgallery-blok op 'uploaden'.

·         Stap 3 - Foto toevoegen aan wedstrijd
Tijdens het uploaden van je foto kies je voor welke wedstrijd je deze in wilt zenden via de competitie-instellingen. Selecteer de gewenste wedstrijd om je foto toe te voegen. Alle foto's die je uploadt komen ook terecht in de Lezersgallery en zijn voor iedereen zichtbaar. Het is ook mogelijk om een eerder geuploade foto in te dienen voor de wedstrijd. Dat doe je door bij de betreffende foto 'bewerken' te kiezen en deze via competitie-instellingen toe te voegen aan de wedstrijd naar keuze.

·         Inzendingen bekijken 
Alle inzendingen zijn direct te bekijken in de wedstrijdgallery.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta