Fotografieclichés om eens te proberen

Fotografieclichés om eens te proberen

Fokelien Broekstra 591
Niet alleen in de mode zie je trends voorbij komen in kleding. Ook in de fotografie zijn verschillende trends te ontdekken. Als een nieuwe manier van fotograferen aanslaat wordt het gelijk zo vaak gebruikt dat het bijna cliché wordt.

Natuurlijk kun je van het overnemen van een techniek een hoop leren. Het overnemen zorgt ervoor dat jij een nieuwe techniek leert beheersen en vervolgens verder kan bouwen aan je eigen stijl. Wij hebben een aantal fotografieclichés op een rij gezet die interessant zijn om eens te proberen.

Kleur isoleren

Je kent de foto’s wel. Alles is zwart-wit en een kleur of punt komt in kleur uit de foto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de film Schindler’s list, door de hele film loopt een rode draad met een meisje in een rode jas, terwijl de rest van de film in zwart-wit is opgenomen. Ook in de fotografie is dit een rage, je ziet het op verschillende manieren en technieken terugkomen.

Batman Angle

Soms zijn foto’s extreem scheef gefotografeerd. Dit noemen we de Batman tilt of de Dutch tilt. De manier van fotografen betekend dat je de camera extreem scheef hebt gemaakt waardoor de horizon bijna van punt naar punt door je beeld loopt. Bij sommige foto’s kan het ervoor zorgen dat je een onderwerp volledig in beeld krijgt.

Oververzadiging

Bij HDR-fotografie kun je bijzondere resultaten creëren. Maar in sommige gevallen wordt een foto juist oververzadigd. Het mooiste is als je een evenwicht in het geheel kan vinden. Waardoor de kleuren nog natuurlijk blijven ogen, mits je natuurlijk een ander plan hebt.

Tekst op je foto

Als jij een sterke pakkende tekst bij je foto plaatst kan het je foto aanvullen en zorgen voor een extra dimensie aan je foto, maar begin hier niet aan als je geen idee hebt wat je bij je foto moet plaatsen. Een tekst kan je foto maken of breken en daarnaast moet je ervan houden.

Cliché

Natuurlijk zijn deze technieken al honderden keren geprobeerd, waardoor je niet meer ‘bijzonder’ bent als je ermee begint, maar zodra jij je eigen draai eraan kan geven zorgt dit voor een extra dimensie aan je foto’s waardoor je met een bekende manier van fotograferen toch op kan vallen.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien