Fotografie: starterskit

Fotografie: starterskit

Robin Rhijnsburger 2776
Hoe begin je met fotografie? De meeste mensen kopen een camera, lezen zich in en gaan aan de slag. Wij hebben een lijstje voor je met spullen die handig zijn voor de beginnende fotograaf.

Spiegelreflexcamera kopen

Het begint natuurlijk allemaal met de aanschaf van een goede camera. Er zijn heel veel verschillende merken op de markt, dus het is van belang dat je van tevoren goed vergelijkt. Wij adviseren om een camera (body) met een bijpassende lens te kopen, dan weet je zeker dat je goed zit. Vaak is de bijbehorende lens een 18-55mm, een goede basis om mee te beginnen.

Lenzen aanschaffen

Wanneer je genoeg geoefend hebt met je nieuwe camera, krijg je waarschijnlijk het gevoel dat je toe bent aan wat anders. De eerste lens die je waarschijnlijk gaat kopen, zal een zoomlens zijn. Wanneer je een zoomlens gebruikt, zal er een hele nieuwe wereld voor je open gaan. Let wel op dat je een lens koopt die past op jouw camera.

Koop een tripod of een statief

Waarschijnlijk is een statief niet het eerste waar je aan denkt wanneer je begint met fotografie. Toch kan dit erg handig zijn wanneer je de bewegingsonscherpte wil verminderen. Je zult merken dat je hem vaker zult gebruiken dan je in eerste instantie had verwacht. Een statief of tripod kun je goed gebruiken wanneer je fotografeert bij weinig licht of wanneer je een lange sluitertijd gebruikt.

Software

Fotograferen is meer dan alleen foto’s maken met jouw camera. Vaak komt er ook nabewerking aan te pas, al is het maar om het contrast te verhogen of om je foto bij te snijden. Lightroom en Photoshop zijn de twee meest gebruikte softwareprogramma’s door fotografen. Deze programma’s hebben erg veel functies, daarom is het aan te raden dat je rustig experimenteert. Neem de tijd om het programma waarmee je werkt te leren kennen. Wil je weten wat het verschil is tussen Lightroom en Photoshop? Lees dan ook dit artikel.