Fotograferen met natuurlijk licht, zonder accessoires

Fotograferen met natuurlijk licht, zonder accessoires

Senta Bemelman 323
Bij fotografie is een goede belichting belangrijk. Je hebt talloze hulpmiddelen zoals reflectieschermen, diffusers en paraplu’s om het (flits)licht te sturen. Maar fotograaf Mark Wallace laat zien dat je ook met natuurlijk licht, zonder accessoires mooie foto’s kan schieten!

Fotografie-accesoires zijn erg handig om het perfecte licht te krijgen. Maar als beginnend fotograaf is het ook  goed om deze achterwege te laten en enkel met het licht te werken dat je ter beschikking hebt!

Kijken

Het is erg belangrijk om het licht en de lichtval te observeren. Als je weet waar het vandaan komt, kun jij jouw model positioneren. Vermijd direct zonlicht op het gezicht. Hierdoor zie je vaak schaduwen en harde lijnen. Daarnaast kan je model moeite hebben met het goed openen van de ogen.

Je kan ook op een slimme wijze de omgeving gebruiken voor een goede belichting. Zie je bijvoorbeeld dat het zonlicht op een witte muur weerkaatst? Gebruik dit dan in plaats van een reflectiescherm.

Diafragma

Kies bij fel zonlicht een klein diafragma van ongeveer f/11 of f/16. Bij weinig licht is een groter diafragma gewenst van ongeveer f5.6. Wanneer je met een groter diafragma fotografeert, is een statief vaak wel gewenst omdat beweging sneller zichtbaar wordt op beeld. Het kiezen van een goed diafragma is echter niet altijd te voorspellen, maar ligt vaak aan het moment en de aanwezige hoeveelheid licht.

Gebruik dit handige spiekbriefje om snel een goed diafragmagetal te kiezen.

Mark Wallace

Voor Adorama laat Mark Wallace zien waar je als fotograaf op moet letten bij het zoeken van het juiste licht voor een portret op locatie. Bekijk de video hieronder!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta